Sveriges helt nye statsminister taber afstemning om finanslov

Borgerlige vedtager eget budget. Statsminister Andersson lever med det, men regeringspartner truer med at gå.

Sveriges Miljøparti, som er i regering sammen med Magdalena Anderssons socialdemokrater, er ikke lige så sikker som den nye statsminister på, at partiet kan forblive i regering. Ifølge miljøminister Per Bolund må Miljøpartiet nu overveje situationen og tage stilling til, om det kan regere på baggrund af oppositionens alternative budforslag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yves Herman/Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraten Magdalena Andersson var onsdag knap blevet godkendt i Riksdagen i Sverige som ny statsminister, før hun tabte en vigtig budgetafstemning.

I stedet blev det et finanslovsforslag fra tre borgerlige partier, heriblandt Sverigedemokraterna, som blev vedtaget med 154 stemmer mod 143 ifølge SVT.

Det konservative Moderaternes leder, Ulf Kristersson, mener, at det viser, at regeringen bestående af Socialdemokraterna og Miljøpartiet ikke har støtte til sin politik.

Magdalena Andersson, der afløser Stefan Löfven som statsminister, sagde tidligere på dagen, at hun kan regere, selvom højrefløjsparterne ville vinde en afstemning om finansloven. Men det bliver så på grundlag af de rammer, som de borgerlige har sat med deres budget.

Miljøpartiet er ikke lige så sikker som den nye statsminister. Ifølge miljøminister Per Bolund må partiet nu overveje situationen. Det vil tage stilling til, om det kan regere på baggrund af oppositionens budget.

»Det er præcis det, som vi nu må gøre og reelt tænke over budgetalternativet. Det handler jo om, at vi skal have forudsætninger for at kunne regere landet på den måde, som vi ønsker at gøre det - med store investeringer i klima og satsninger, som mindsker CO2-udslip,« sagde Bolund tidligere på dagen.

Hvis Miljøpartiet skulle gøre alvor af sin trussel og træde ud af regeringen, skal der være en ny statsministerafstemning, og går det i hårdknude, så venter et valg i utide lige om hjørnet, som ingen tilsyneladende ønsker for alvor.

For i Sverige ville en eventuelt ny regering kun sidde til september næste år. Der er faste terminer for valg i Sverige: Hvert fjerde år i september, uanset om en regering er kommet til efter et valg i utide.

Oppositionens alternative budgetalternativ indebærer blandt andet en sænket benzinskat.

»Det er klart, at vi må overveje situationen på den baggrund,« understregede miljøminister Bolund.

Centerpartiet (C) meddelte onsdag morgen, at det ikke ville blokere for, at Magdalena Andersson kom til at afløse Stefan Löfven, men Centerpartiets leder, Annie Lööf, gjorde det klart, at hendes parti ikke støttede regeringens budgetforslag.

/ritzau/