Sverige indkøbte »falske« mundbind til plejehjem og hospitaler: Kan have øget smittespredning

Det desperate globale kapløb om værnemidler fik en række svenske kommuner til at indkøbe massevis af mundbind med falsk mærkning. Det kan have haft betydning for smittespredningen.

 
Sverige har en meget anderledes tilgang til coronavirus. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær, Mathilde Oda Jørgensen og Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var meningen, at de skulle redde liv. I stedet kan de mundbind og ansigtsvisirer, som svenske hospitaler og plejehjem fik udleveret i begyndelsen af coronavirusudbruddet, have været direkte medvirkende til yderligere smittespredning.

Det skriver SVT, som nu kan afsløre, at der i flere svenske regioner og kommuner er blevet indkøbt massevis af mundbind og værnemidler, som var pyntet med falske sikkerhedscertifikater.

I flere tilfælde er maskerne blevet brugt på plejehjem, i hjemmehjælpen og på svenske sygehuse, skriver SVT.

Og ifølge den svenske Folkhälsomyndigheten og den svenske socialstyrelse kan det have ført til øget smittespredning i landet.

»Det er utrolig ulykkeligt, at dårlige værnemidler er blevet indkøbt og tilmed anvendt,« siger kriseberedskabschefen i den svenske socialstyrelse, Johanna Sandwall, til SVT.

Mens hospitaler i hele Europa og USA desperat meldte om mangel på beskyttelsesudstyr som mundbind, handsker og håndsprit i pandemiens indledende fase, måtte en række svenske kommuner og regioner sætte deres lid til private leverandører af værnemidlerne.

Og det var i dét kaos, at svenske kommuner indkøbte massevis af mundbind og ansigtsvisirer med forfalsket CE-mærkning, bluffcertifikater og beviser fra instanser, som i virkeligheden slet ikke har beføjelser til at godkende værnemidlerne, skriver SVT.

»Der udbrød en pandemi. Der fandtes intet lager, ingen værnemidler. Og vi var tvunget til at tilpasse os situationen og få de værnemidler, vi kunne,« har en forvaltningschef i Sigtuna Kommune nord for Stockholm forklaret til SVT.

Den svenske socialstyrelse bekræfter, at markedet for værnemidler var »skrøbeligt«, da coronapandemien i foråret var allerværst, og Johanna Sandwall forstår derfor også godt, hvordan flere kommuner kan have indkøbt ikkegodkendte værnemidler.

Hun mener, at man for eftertiden skal have beredskabslagre, så man har værnemidlerne til at stå imod en global pandemi, når den opstår, og understreger så, at Socialstyrelsen ikke bærer en del af ansvaret for, at flere kommuner i første omgang løb tør for værnemidler.

Folkhälsomyndigheten forklarer over for SVT, at de ikkegodkendte masker og mundbind kan have forårsaget øget smittespredningen der, hvor de er blevet brugt.

»Der er en grund til, at man har den mærkning, vi har. Der skal være en garanti for, at en maske har en vis beskyttende effekt, og har man ikke det, er det ikke sikkert, at den giver beskyttelse. Og så findes der absolut en risiko,« siger tiltrædende statsepidemiolog Anders Wallensten til SVT.

Der er nu over 70.000 smittede med coronavirus i Sverige, og flere end 5.400 mennesker er døde med covid-19 ifølge Johns Hopkins University.