Sverige dropper lægemiddel på grund af bivirkninger, men Trump holder fast i anbefaling

Malariamedicinen Klorokin er i kikkerten i mange af verdens lande som et muligt lægemiddel mod covid-19, men Sverige er nu holdt op med at bruge det efter bivirkninger. Søndag holdt Donald Trump dog fast i sin tro på Klorokins fortræffeligheder.

USAs præsident, Donald Trump, mener, at lægemidlet Klorokin kan være et »vidundermiddel« mod covid-19. Sverige er holdt op med at bruge det, efter at flere patienter har fået bivirkninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Silbiger/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et lægemiddel mod malaria havde positive udsigter.

Medier bragte i marts en historie om et fransk forsøg, som tydede på, at midlet Klorokin har en effekt på coronavirussen.

Nu er Sverige imidlertid holdt op med at benytte sig af midlet.

Flere svenske sygehuse er holdt op med at bruge Klorokin til behandling af coronasmittede patienter, efter at nogle patienter er begyndt at opleve alvorlige bivirkninger.

Det skriver Expressen og Göteborg-Posten.

»Vi kan ikke udelukke, at behandlingen gør mere skade end gavn,« siger professor og overlæge Magnus Gisslén på infektionsmedicinsk afdeling på Sahlgrenska Universitetshospitalet i Gøteborg til Göteborg-Posten.

USAs præsident, Donald Trump, har været en stærk fortaler for brugen af Klorokin og omtalt det som et veritabelt »vidundermiddel«.

Anthony Fauci, der er chef for afdelingen for smitsomme sygdomme hos National Institute of Health (NIH) – USAs Sundhedsstyrelse – har forholdt sig skeptisk til anvendelsen af Klorokin samt til flere af Trumps udtalelser – heriblandt om udsigterne til en vaccine.

I en briefing i Det Hvide Hus søndag sagde præsidenten, at lægemidlet »nu testes«, og at »der er nogle meget stærke, kraftfulde tegn« på midlets potentiale.

»Men hvad ved jeg? Jeg er ikke læge,« tilføjede han.

Flere lande i verden har vist interesse for at tage midlet i anvendelse mod corona.

Danske myndigheder bruger ikke Klorokin til behandling af covid-19, men det er på tale. Hvidovre Hospital ønsker at gennemføre kontrollerede forsøg med Klorokin.

Ansøgningen om test med Klorokin er imidlertid endnu ikke godkendt.

På pressebriefingen i Det Hvide Hus gav Trump udtryk for, at der ikke var tid til at teste lægemidlet helt i bund.

»Vi har ikke tid til at gå ud og sige: Jamen, lad os tage et par år og prøve det af, og lad os gå ud og teste det i laboratorierne. Jeg ville være rigtig glad, hvis vi kunne gøre det, men vi har folk, der dør hver dag,« sagde han.