Svensk minister deler ikke Mette Frederiksens bekymring: Nu skal kinesisk gigant bygge følsomt netværk

Den kinesiske techgigant Huawei skal bygge dele af fremtidens telenet i Sverige, og det er der ikke noget odiøst i, siger den svenske regering. Imens sender en kinesisk partiavis en klar advarsel til Storbritannien.

Sveriges minister for digitalisering, Anders Ygeman, er indforstået med, at dele af det kommende 5G-netværk skal bygges med udstyr fra kinesiske Huawei. Dermed lægger den svenske regering en markant anden kurs, end Mette Frederiksen for få uger siden signalerede. AFP PHOTO / TT News Agency / Ari LUOSTARINEN / Sweden OUT Fold sammen
Læs mere
Foto: ARI LUOSTARINEN

Herhjemme har statsminister Mette Frederiksen (S) varslet en skrappere kurs over for »upålidelige« leverandører af fremtidens telenet. Men på den anden side af Øresund er linjen en anden.

Det står klart, efter et svensk teleselskab har besluttet, at en del af landets 5G-telenet skal bygges af kinesiske Huawei. Den beslutning er den svenske regering indforstået med, siger minister for digitalisering, Anders Ygeman.

Han henviser til, at man også tidligere har sat sin lid til den kinesiske techgigant, der har leveret dele af de nuværende 4G-mobilnet i mange lande.

»Det gør du jo allerede i dag, hvis du surfer på 4G. Der findes ganske meget af virksomhedens udstyr,« siger Anders Ygeman til nyhedsbureauet TT.

Han fremhæver, at Sverige tidligere har strammet sikkerhedskravene til leverandører af følsom teknologi, så de ifølge ham er blandt de »strengeste i verden«.

»Så er spørgsmålet, hvor i nettet operatøren vælger at anvende disse komponenter, afhængigt af hvor sikkerhedskritisk den del af nettet er. Det spørgsmål skal rettes til operatøren, som lovgivningen retter sig mod,« sagde Anders Ygeman.

Dermed melder den svenske regering ganske klart ud i en strid, der de seneste måneder har vokset sig storpolitisk.

Regeringer vil stramme kursen

Ifølge lande som USA og Australien adskiller risikoen ved 5G sig nemlig fundamentalt fra de tidligere netværk. De frygter, at den kinesiske stat kan misbruge Huaweis udstyr til spionage og afpresning. Senest har USA skruet op for skrappe sanktioner mod virksomheder, der sælger amerikanskudviklet teknologi til Huawei.

Også den danske statsminister, Mette Frederiksen, stemplede for to uger siden ind i debatten på kritikernes side. Hun varslede et kommende lovindgreb, der skal værne kritisk infrastruktur som 5G mod leverandører, der kan »modarbejde danske sikkerhedspolitiske interesser«.

Det blev set som et klart signal til teleselskaber i både Danmark og på Færøerne, der sidste år blev genstand for diplomatisk pres fra både Kina og USA.

Modsat den svenske minister slog den danske statsminister også fast, at regeringens bekymring gælder »alle dele af 5G-netværket«.

Flere EU-lande og Storbritannien har tidligere bebudet, at Huawei kan at levere komponenter til antennedelen i det kommende 5G-net men ikke de dybere dele, der behandler strømmen af potentielt følsomme data.

Men flere lande overvejer nu at stramme kursen. Den britiske regering undersøger en mulig udelukkelse af leverandører som Huawei fra det 5G-net, der ventes at blive rygraden i fremtidens digitale samfund. Netværket bliver op mod 100 gange hurtigere end det eksisterende.

Skarp advarsel

De britiske overvejelser blev mandag mødt med en skarp advarsel i avisen China Daily, der er talerør for Kinas kommunistiske parti.

Storbritannien »vil blive ramt af gengældelse«, hvis Boris Johnsons regering forbyder Huawei, lød det i avisens leder, der knyttede Huawei og den kinesiske stats interesser tæt sammen.

»Eftersom den kinesiske regering har knyttet stor betydning til måden, som Huawei behandles på internationalt, og bogstaveligt talt gjort det til en prøvesten for landenes forhold, så er reaktionen på en sådan beslutning let af forudsige,« lød det videre.

Huaweis danske direktør, Jiang Lichao, udsendte tirsdag en pressemeddelelse om den svenske beslutning. Han opfordrede til, at Danmark »på samme måde går pragmatisk til værks«.

Berlingske har tidligere afsløret breve, som direktører for Huawei i Danmark har sendt til to danske statsministre om økonomiske konsekvenser af at fravælge virksomheden til 5G.

Det var det svenske teleselskab Tele2, der søndag tændte for nogle af de første 5G-master, der bygges med komponenter fra både Huawei, Nokia og Ericsson. Dagen efter tændte konkurrenten Telia i Stockholm for 5G-master, der skal bygges med teknologi fra virksomheden Ericsson.

Simon Kruse er Berlingskes internationale techkorrespondent