Studie bekræfter frygten: Det betyder telefonen for nattesøvnen

Vi ejer efterhånden alle en smartphone. Nu påpeger et britisk studie, at stigende smartphone-afhængighed påvirker nattesøvn og den generelle trivsel i negativ retning.

Nyt studie viser, hvad afhængighed af en telefon kan betyde for den daglige og især natlige trivsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oli SCARFF

Efterhånden er det et særsyn, hvis et ungt menneske ikke er bøjet over telefonen, når han eller hun venter ved bussstoppestedet, går fra et sted til et andet og formentlig også, når vedkommende er på toilettet.

Derfor er det måske ikke så overraskende, at et nyt britisk studie fra King’s College London finder, at knap 40 procent af de deltagende universitetsstuderende i undersøgelsen viser symptomer på afhængighed af mobiltelefonen.

Det skriver The Guardian.

Afhængigheden har stor betydning for de unges nattesøvn. De studerende, der er afhængige af deres mobiltelefoner, lider i højere grad af dårlig nattesøvn sammenlignet med studerende, der ikke er afhængige af deres telefoner, viser studiet.

»Vores undersøgelse yder støtte til den voksende mængde beviser for, at afhængighed af en smartphone har negativ indvirkning på søvnen,« siger lektor Ben Carter, der er en af forskerne bag undersøgelsen, til The Guardian.

Tidspunktet for, hvornår de deltagende studerende ser på deres telefon, før de går i seng, er ifølge undersøgelsen vigtigt:

»Af dem, der stoppede med at bruge deres smartphone mere end en time før sengetid, udviste 23,8 procent afhængighed sammenlignet med 42 procent af dem, der stoppede mindre end 30 minutter før sengetid.«

Jo yngre, jo mere afhængig

Alderen spiller tilsyneladende ind med hensyn til, hvor afhængig man er af sin smartphone.

Blandt de studerende med en alder under 21 år var 42,2 procent afhængige sammenlignet med 34,2 procent af dem i alderen 22 til 25. For studerende over 26 år udviste 28 procent afhængighed.

»Den negative indvirkning på søvn er meget bekymrende set fra et sundhedsperspektiv,« forklarer forsker Bernadka Dubicka til The Guardian:

»Regelmæssig brug af smartphone inden sengetid, kan påvirke søvnen væsentligt. Unge bør forsøge at begrænse brugen af smartphone sent om aftenen.«

Deltagerne blev bedømt til at være afhængige af deres telefoner, hvis ikke de kunne kontrollere, hvor længe de anvendte deres telefon, følte sig bekymrede, når de ikke kunne få adgang til deres telefon eller forsømte meningsfulde dele af deres liv, fordi de havde »travlt« med at bruge deres telefon.