Store demonstrationer i Beograd: Tusindsvis af serbere har fået nok af vold og korruption

For femte lørdag i træk gik serbere i weekenden på gaden mod deres præsident, Aleksandar Vucic. En oppositionsleder anklager Vesten for at ignorere udviklingen og dermed åbne for et serbisk »Khashoggi-øjeblik«, hvor journalister brutalt myrdes.

I lørdags trodsede 15.000 mennesker sne og kulde i Beograds gader. Ved den forrige demonstration deltog 40.000. Der er anmeldt en ny demonstration på lørdag. Foto: Marko Djurica/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

»Vi er folket«, »ned med tyven« og »stop forræderiet« lød parolerne, da tusindsvis af serbere i lørdags for femte weekend i træk gik på gaden i blandt andet Beograd for at demonstrere mod præsident Aleksandar Vucic. En del havde iført sig gule veste som i Frankrigs gader.

Demonstrationerne, der organiseres af »Alliancen for Serbien« bestående af 30 oppositionspartier og grupperinger, blev udløst af et brutalt overfald på lederen af et venstrefløjsparti, Borko Stefanovic, i november i det sydlige Serbien.

Selv om det ikke er bevist, at præsidenten og hans folk står bag, fremfører »Alliancen«, at det er præsidenten, som har skabt et klima med politisk vold i landet. Flere »graverjournalister« er også blevet overfaldet, og i januar 2018 blev en politiker, Oliver Ivanovic, der var mod regeringens Kosovo-politik, dræbt.

»Præsident Vucic har tegnet en skydeskive på vore rygge,« siger Dragan Djilas, der er tidligere borgmester i Beograd, til avisen Financial Times.

Vucic har taget afstand fra overfaldet.

Præsidenten sidder på medierne

Oppositionen er også stærkt utilfreds med, at præsidenten sidder tungt på medierne. Udover en tilbundsgående undersøgelse af drab og overfald samt fyring af landets indenrigsminister, Nebojsa Stefanovic, kræver de derfor større adgang til medierne.

I lørdags, hvor 15.000 trodsede sne og høje kuldegrader, stoppede demonstrationen i fem minutter foran den nationale TV-station, RTS. Demonstranterne har indikeret, at de vil fortsætte med at larme foran TV-stationen, indtil demonstrationerne opnår fem minutters dækning i den nationale TV-avis.

Demonstrationsruten i Beograd går forbi den nationale TV-station – i protest mod, at præsidenten ifølge demonstranterne sidder tungt på medierne. På banneret står der »Det er begyndt«. Flere serbere går på gaden iført gule veste som i Frankrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marko Djurica.

»Selv hvis der var fem millioner på gaden«

Aleksandar Vucic, der blev valgt til præsident i 2017, har fra begyndelsen afvist gå ind på demonstranternes krav.

»Selv hvis der var fem millionerne i gaderne, ville jeg ikke tale med dem,« lød det fra præsidenten i begyndelsen af december. Dette fik straks antallet af demonstranter til at vokse fra 10.000 til 40.000 og gav også demonstranterne deres fælles slogan og hashtag – »1 ud af 5 millioner«. Der bor syv millioner mennesker i Serbien.

Efter demonstrationen i lørdags lød der dog lidt mere forsonlige toner fra Aleksandar Vucic. Han er nu villig til at tale »med folket«, men ikke med »politiske bedragere«, sagde han ifølge avisen Süddeutsche Zeitung. Til Financial Times antydede han også, at han kan udskrive nyvalg.

»Det vil ikke blive let for dem at slå mig. De er nervøse. Jeg er tilfreds: Der er ikke noget politi i gaderne, ingen optøjer, ingen problemer,« udtalte han lørdag.

Ved præsidentvalget fik Aleksandar Vucic, der er tidligere premierminister, 55 pct. af stemmerne. I det serbiske parlament har hans parti, SNS, 160 ud af 250 mandater. Oppositionen er traditionelt meget splittet og står i målingerne til ca. 15 pct. Oppositionen har allerede signaleret, at den i tilfælde af nyvalg vil boykotte valget på grund af den manglende adgang til medierne.

Aleksander Vucic (th.), der her ses med kansler Angela Merkel og Bulgariens premierminister, Boyko Borisov (tv.), har været sit lands præsident siden 2017. Tidligere var han premierminister, og oprindeligt arbejdede han for Serbiens tidligere præsident Slobodan Milosevic. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vassil Donev/AFP/Ritzau Scanpix.

Aleksandar Vucic arbejdede i 1990erne for præsident Slobodan Milosevic, men brød i 2008 med sin nationale fortid og var med til at grundlægge det mere moderate SNS-parti. Vucic er tilhænger af Serbiens EU-medlemskab. Siden januar 2014 har Serbien forhandlet om optagelse. EU har stillet som krav, at Serbien »normaliserer« forholdet til Kosovo i en formel aftale. En række EU-lande har ikke anerkendt Kosovo, der indtil 2008 var en del af Serbien.

Vuk Jeremic, Serbiens tidligere udenrigsminister og præsidentkandidat

»Skal vi virkelig vente på et »Khashoggi-øjeblik« i Serbien, før I siger, »at det ikke er sådan tingene bør være i en europæisk stat«?«


»Khashoggi-øjeblik«

EUs højtstående repræsentant for udenrigspolitik, Federica Mogherini, har meddelt, at hun håber, at aftalen kan falde på plads inden sommer. Netop EUs fokus på Kosovo har fået Serbiens tidligere udenrigsminister og præsidentkandidat Vuk Jeremic til at kritisere EU skarpt. Han mener, at EU fokuserer alt for meget på aftalen med Kosovo og derfor er villig til at vende det blinde øje til den manglende pressefrihed og stigende vold i landet.

»Skal vi virkelig vente på et »Khashoggi-øjeblik« i Serbien, før I siger, »at det ikke er sådan, tingene bør være i en europæisk stat?« Jeg er overbevist om, at et sådant øjeblik vil indtræffe, hvis vi fortsætter på denne måde,« siger Vuk Jeremic med henvisning til drabet på den saudiarabiske journalist.

Demonstranterne har allerede meddelt, at de også går på gaden på lørdag. Det er etårsdagen for drabet på Oliver Ivanovic. Demonstrationerne foregår primært i Beograd. Blandet andet ugemagasinet Economist har peget på, at Serbien og Kosovo kan blive et af brændpunkterne i Europa i 2019.