»Sprøjt noget blegemiddel i armen«: Her er fem højdepunkter fra en kaotisk debat

Præsident Donald Trump og Joe Biden mødtes i nat i deres første debat, og det udviklede sig hurtigt til en ophedet affære. Her er de fem højdepunkter fra debatten.

 
Nattens tv-debat mellem Trump og Biden er blevet kaldt »et lavpunkt i amerikansk debathistorie.« Her er nogle af højdepunkterne. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Natten til onsdag dansk tid tørnede præsident Donald Trump og hans demokratiske udfordrer Joe Biden sammen i deres første debat frem mod præsidentvalget i USA – og hold da op, for en debat det var.

Mens Donald Trump forsøgte at tale om Joe Bidens søns misbrug, kaldte Joe Biden præsidenten for »den værste præsident, Amerika nogensinde har haft«, en »racist« og en »klovn«, som skulle »holde kæft«. Men hvad sagde kandidaterne egentlig om deres politik?

Her er opsummeringen af de fem vigtigste højdepunkter fra debatten.

»Sprøjt noget blegemiddel i armen«

Joe Biden gik hårdt til Donald Trumps håndtering af den nuværende coronakrise i USA, hvor over 200.000 er døde, og der hver dag registreres næsten 40.000 nye smittede. Han anklagede Donald Trump for ikke at tage pandemien alvorligt og mente, at præsidenten ikke havde lukket landet ordentligt ned i begyndelsen af pandemien.

Han forsøgte i øvrigt at fremstille præsidenten som en, amerikanerne ikke kan stole på.

Donald Trump hævdede imidlertid, at han har styr på coronavirusudbruddet, og at der meget snart kan være en vaccine på vej, måske allerede så tidligt som i næste måned.

»Dette kommer fra den samme mand, som fortalte jer, at ved påske ville virussen være forsvundet. Når det varme vejr kom, ville den være væk. Måske kan du sprøjte noget blegemiddel ind i armen,« lød det hurtigt fra Biden, der henviste til Donald Trumps skiftende udmeldinger om coronavirussen gennem det seneste halve år.

»Jeg var sarkastisk, da jeg sagde det,« sagde en irriteret præsident Trump om at bruge blegemiddel som en kur mod covid-19, selv om de fleste medier tog det alvorligt, da han foreslog nøjagtigt dét på et pressemøde tilbage i april.

Biden beskyldte Trump for »racistisk had og splittelse«

Debatten var delt op i forskellige emner, og da de to kandidater skulle debattere de nuværende protester mod racisme og politivold, talte de også om de til tider voldelige sammenstød, ildspåsættelser og plyndringer, som efter mørkets frembrud har præget nogle af demonstrationerne i landet.

Donald Trump har i valgkampen slået på tromme for »lov og orden« forstået på den måde, at han vil gribe hårdt ind over for dem, der begår vold og hærværk under demonstrationerne.

Da Trump spurgte Joe Biden, om han også går ind for lov og orden, svarede Biden, at han ønsker »lov og orden med retfærdighed – hvor folk behandles retfærdigt«.

Joe Biden angreb Donald Trump for hans håndtering af Black Lives Matter-protesterne og fokuserede særligt på, hvordan Donald Trump tidligere i år fjernede en gruppe fredelige demonstranter foran Det Hvide Hus med tåregas og vold, så han kunne få taget et billede foran en kirke.

»Det her er en præsident, som har brugt enhver lejlighed til at forsøge at skabe racistisk had og racistisk splittelse,« sagde Joe Biden om præsident Trump og kaldte ham senere for en »racist«.

»Stand back and stand by«

I de seneste måneder er flere hvide højrefløjsgrupper gået på gaderne med våben for at demonstrere imod Black Lives Matter – og i både Portland og Kenosha har det medført dødelige skyderier på begge fløje.

Fox News-værten Chris Wallace spurgte flere gange i løbet af debatten Donald Trump, om han ville lægge afstand til de hvide nationalister og andre militante højrefløjsgrupper, som begik vold på gaderne.

Men det gjorde præsidenten ikke. I stedet opfordrede han højrefløjsgruppen Proud Boys til at være beredte.

»Stand back and stand by,« sagde han. Altså: »Træd tilbage og stå klar.«

Joe Biden nægtede imidlertid også at lægge afstand til Antifa, som han kaldte for »en idé, ikke en organisation«. Antifa er et løst netværk af antifascister, hvoraf nogle er militante og klar til at gribe til vold.

»Vold er aldrig et passende svar. Aldrig passende. Fredelige protester er. Vold er aldrig passende,« sagde Joe Biden dog eftertrykkeligt.

Trump vil genrejse økonomien

Økonomien er et af de punkter, hvor Donald Trump har den største fordel fremfor Joe Biden i forhold til vælgerne. Inden coronakrisen var den amerikanske økonomi i bedre form, end den har været længe, og Donald Trump lover, at han som præsident vil genrejse den, hvis han får lov til at blive ved magten.

Han beskyldte i øvrigt Joe Biden for at have stået for en historisk langsom genrejsning af økonomien, dengang Biden var vicepræsident for Barack Obama.

»Da jeg var vicepræsident, arvede vi en recession, som jeg blev bedt om at rette op på, og det gjorde jeg. Vi gav Donald Trump en boomende økonomi, og han forårsagede en recession,« svarede Joe Biden igen senere i debatten.

Trump-tilhængere bør »holde øje«

Til sidst blev de to kandidater spurgt, om de ville opfordre deres vælgere til at forholde sig rolige, indtil et endeligt valgresultat foreligger – og om de hver især vil afholde sig fra at erklære sejr, indtil valgresultatet er blevet uafhængigt bekræftet.

Donald Trump svarede, at han ville opfordre sine tilhængere til at tage til valgstederne for at holde meget nøje øje med, »hvad der foregår«.

»Hvis jeg ser titusindvis af stemmesedler, der manipuleres, så kan jeg ikke acceptere det. Det ville være et forfalsket valg,« sagde præsidenten og beskyldte derefter Demokraterne for at ville snyde med brevstemmerne, sådan som han ofte har sagt før i løbet af valgkampen – selv om FBI har afvist, at det overhovedet er muligt.

Joe Biden svarede, at han stolede på, at den rigtige vinder af valget ville blive udpeget, og at han vil støtte udfaldet, selv hvis det ikke bliver ham.