Se billederne her: »Den største klimademonstration i verdenshistorien« er nået til København

Greta Thunbergs verdensomspændende klimastrejke ventes i dag at vokse sig større end nogensinde. Demonstranter fra mere end 150 lande deltager i protesterne.

Sydney, Australien. Stringer/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Fra øst spreder klimademonstrationer sig i dag til byer verden over. Den verdensomspændende klimastrejke »Fredag for Fremtiden« med svenske Greta Thunberg som frontperson ventes således at blive den største klimademonstration nogensinde, skriver flere internationale medier.

Millioner af mennesker vil indtage gader og pladser verden over – og ved middagstid nåede demonstrationerne til Danmark.

Deltagerne er især skoleelever, som strejker fra undervisningen, men også mange voksne deltager.

Se billederne fra hele verden her:

Australien

Sydney, Australien. Stringer/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

På den anden side af kloden har demonstrationerne været i gang siden tidlig morgen dansk tid. I de australske storbyer Sydney og Melbourne menes omtrent 100.000 mennesker at have været på gaderne – det er de største demonstrationer siden Irak-krigens begyndelsen, skriver nyhedsbureauet AP.

Brisbane, Australien. Darren England/Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Salomonøerne

Marovo Island, Salomonøerne. Billedet stammer fra de sociale medier og er viderebragt af organisationen 350 Pacific via Reuters. Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

På Salomonøerne i Stillehavet har skoleelever også strejket i dag. Landets omtrent 500.000 indbyggere er fordelt på seks større øer og hundredvis af småøer. Klimaforandringerne medfører stigende vandstand i verdenshavene, og nogle af indbyggere har allerede været nødt til at flytte fra øer, som bliver opslugt af havet, skriver Deutsche Welle.

Thailand

Bangkok, Thailand. Soe Zeya Tun/Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Klimaaktivister spiller døde foran Ministeriet for Naturressourcer og Miljø i Bangkok.

Tyskland

Berlin. Fabrizio Bensch/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Tidligt fredag morgen mødtes aktivister på cykel for at blokere biltrafikken flere steder i Berlin. Her har cyklisterne indtaget en rundkørsel ved Ernst-Reuter-Platz og sørger for, at bilerne må holde tilbage.

Der er blevet annonceret mere end 400 demonstrationer rundt om i Tyskland i løbet af i dag.

På den store plads foran Brandenburger Tor havde aktivister opstillet en galge, bundet løkker om halsen og stillet sig på smeltende isblokke.

Brandenburger Tor, Berlin. Fabrizio Bensch/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Kenya

Nairobi, Kenya. Njeri Mwangi/Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Der er annonceret klimademonstrationer i en række afrikanske lande – her er det Kenya. I Nigeria, hvor storbyer som Lagos er hårdt ramt af forurening, vil der blive afholdt demonstrationer i mindst syv byer. Der bliver også strejket for klimaet i blandt andet Sydafrika, Uganda og Senegal.

Danmark

København. Nils Meilvag/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Herhjemme er der annonceret klimademonstrationer i 18 byer. I København begyndte demonstrationen klokken 12 på Rådhuspladsen. Størstedelen af de fremmødte lader til at være børn og unge – mange har skoletasker på ryggen.

Der er også demonstrationer i blandt andet Aalborg, Aarhus, København, Odense, Ribe, Esbjerg, Svendborg og Vejle i dag, skriver Ritzau.

Storbritannien

London. Hannah McKay/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der er i dag store demonstrationer i blandt andet London, Glasgow og Manchester. Klimaaktivister har opfordret skoleelever, studerende og ansatte til at tænde brandalarmer, tyverialarmer og andre alarmer i bygninger for at gøre opmærksom på deres sag.

Den britiske energiminister, Kwasi Kwarteng, siger, at demonstranterne »bliver hørt,« men han ønsker ikke at opfordre skoleeleverne til at forlade i klasseværelserne, skriver BBC.

London. Ben Stansall/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Frankrig

Paris. Charles Platiau/Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Den franske organisation Ungdom for Klimaet har opfordret voksne til også at deltage i demonstrationerne. I morgen er det officielt World CleanUp Day – Global Oprydningsdag – og her har den franske organisation planlagt nye protester samt oprydning.

USA

De amerikanske demonstrationer begynder først senere i dag. Og her ventes de at tiltrække flere demonstranter end nogensinde. Det skyldes ikke mindst, at 16-årige Greta Thunberg de seneste uger har befundet sig i USA, hvor hun har tiltrukket sig stor medieopmærksomhed.

Hun har blandt andet talt for politikerne i Kongressen og holdt møde med tidligere præsident Barack Obama.

I New York har borgmester Bill Blasio givet mere end én million skoleelever lov til at holde fri for at deltage i klimamarchen, skriver CNN.