Samuelsen advarer mod »konflikt og konfrontation« i Arktis

Anders Samuelsen (LA) er på det første danske ministerbesøg i Rusland siden Ukraine-krisen sendte forholdet til Moskva i dybfryseren.

Vladimir Putin deltager torsdag i den arktiske konference i den russiske by Arkhangelsk, hvor Anders Samuelsen (LA) i dag holdt åbningstale. Fold sammen
Læs mere
Foto: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA NOVOSTI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Den danske udenrigsminister var onsdag formiddag blandt åbningstalerne ved en russisk konference om Arktis i den nordrussiske by Arkhangelsk.

Her advarede Anders Samuelsen mod risikoen for militarisering af det høje nord. Han opfordrede de arktiske kyststater, herunder Rusland, til at »undgå enhver handling, der kan ses som relateret til konflikt og konfrontation«.

»Det er afgørende, at enhver oprustning af militære kapaciteter sker i overensstemmelse med bredere aftaler mellem de arktiske stater,« sagde udenrigsministeren i åbningstalen.

Behovet for udvidet redningstjeneste og miljøbeskyttelse er således legitime årsager til øget tilstedeværelse, sagde udenrigsministeren.

Han fremhævede også Ruslands indsats i etablering af nye søruter fra Europa til Sydøstasien nord om Sibirien.

Besøget i Rusland er det første på dansk ministerniveau, siden Rusland i 2014 annekterede Krim-halvøen og krigen i Østukraine efterfølgende udløste vestlige sanktioner og en dyb sikkerhedspolitisk krise i Europa.

Også udenrigsministre fra Norge og Island deltager på konferencen, der har som mål at skubbe gang i Arktis-diplomatiet trods de mange uenigheder om andre emner.

Norske advarsler

På konferencen understregede Dmitrij Ragosin, den russiske regerings Arktis-repræsentant, at Moskva ønsker en fredelig udvikling i Arktis i overensstemmelse med international ret. Det budskab blev gentaget af udenrigsministre fra Danmark, Norge og Island.

Ruslands forhold til især Norge er dog igen blevet anstrengt, efter to norske parlamentarikere i sidste måned blev nægtet indrejse i Rusland forud for et norsk besøg, der netop skulle normalisere forholdet. Det skete i kølvandet på norske myndigheders advarsler om en hackerangreb rettet mod norsk forsvar, efterretningstjeneste og folkevalgte.

Anders Samuelsen lægger heller ikke skjul på, at hans advarsel mod militarisering var rettet mod Rusland, der de senere år har genåbnet en del af sovjettidens militærbaser i den nordligste del af landet.

»Når der sker en oprustning, så er man nødt til at notere sig det,« sagde Samuelsen på et efterfølgende pressemøde.

»Jeg rejser flaget og siger, at når man foretager sig noget, så bliver det selvfølgelig også observeret af andre,« siger han.

Ifølge den danske udenrigsminister er det vigtigt for Danmark, at dialogen med Moskva om de arktiske spørgsmål fortsætter trods uenigheder med Rusland om den fortsatte væbnede konflikt i nabolandet Ukraine.

»Jeg ønsker, at vi er faste og kontante i vores holdning og krav i forhold til situationen med Krim og Minsk-aftalen (fredsaftale i Østukraine, red.), som ikke bliver implementeret,« siger han.

»Det andet er dialogsporet, og mit besøg her er et eksempel på, at vi kan forfølge dialogsporet«.

Russisk rørledning spøger

Onsdag aften skal Samuelsen og ministre fra Norge og Island mødes med den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov. Torsdag, hvor også Vladimir Putin deltager i konferencen, ventes Samuelsen at holde et individuelt møde med Lavrov og øvrige russiske repræsentanter.

Set fra russisk side er et centralt emne i forholdet til Danmark den russiske gasrørledning Nord Stream 2. Den skal efter planen nå Tyskland via dansk farvand ved Bornholm, og det kræver en dansk miljøgodkendelse.

Ifølge kritikere vil rørledningen øge Europas afhængighed af russisk gas og straffe Ukraine, der vil gå glip af store transitindtægter gennem eksisterende rørledninger.

Danmark ønsker, at sagen om Nordstream 2 skal afgøres på EU-niveau, men sker det ikke, vil den danske regering blive tvunget til at svare ja eller nej til en russiske ansøgning.

Hvad vil du svare, hvis Sergej Lavrov tager sagen om Nord Stream op på mødet?

»Det har jeg ingen kommentarer til, og det tror jeg ikke han gør,« siger Anders Samuelsen.

Ifølge Nordstream-selskabet lander ansøgning i Danmark inden for en uge, mens Danmark fortsat venter på et svar fra EU-kommissionen.

»Vi har en forventning og et håb om, at kommissionen kommer med et form for svar,« siger Anders Samuelsen.

Det er samtidig tvivlsomt, om et dansk nej overhovedet vil standse rørledningen, tilføjer han.

»I sidste ende er der regler, der gør, at russerne kan lægge deres rørledning et andet sted,« siger han.

På spørgsmålet om Danmark bør forholde sig til anholdelsen af op mod 1.400 russiske demonstranter under weekendens demonstrationer i landet, svarer udenrigsministeren:

»Generelt er det sådan, at vi er meget opmærksomme på, at uanset hvem vi fører dialog med - jeg har lige været i Kina - så er forhold til menneskerettigheder og retssikkerhed noget, som vi rejser som et issue«.

Det danske ministerbesøg i Rusland varer til torsdag eftermiddag.