»Så må de hente deres pandaer igen«: Politikere er oprørte over Kinas trusler mod Færøerne

Kinas trusler mod Færøerne viser et uhørt pres på hele rigsfælleskabet, lyder det fra begge sider af Folketingssalen. Sagen bekræfter de værste anelser om Huaweis bånd til den kinesiske stat, siger ordførere.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kinesiske ambassadør i Danmark, Feng Tie, truede Færøernes lagmand med alvorlige økonomiske konsekvenser, hvis den kinesiske telegigant Huawei ikke fik en strategisk vigtig kontrakt på Færøerne.

Det kunne Berlingske afsløre tirsdag eftermiddag. Dermed gik topdiplomaten langt over stregen, mener en række danske partier.

Det største oppositionsparti, Venstre, kalder fremfærden fra Kina for afpresning og »brutal magtpolitik«.

»Det er jo ren afpresning. Det er en voldsom trussel at komme med. Det er handelskonsekvenser, der betyder meget for Færøerne,« siger Michael Aastrup Jensen om handelsaftalen, der har stor betydning for Færøernes eksport af fisk.

Truslen faldt ifølge Berlingskes oplysninger på et møde med den færøske lagmand Bárður Nielsen 11. november. Her gjorde den kinesiske ambassadør det klart, at Kina ville droppe en planlagt frihandelsaftale med Færøerne, hvis Huawei ikke blev valgt som leverandør til Færøernes kommende 5G-netværk.

»Det betyder, at det, vi havde frygtet, er bekræftet. Nemlig at Huawei og den kinesiske stat er 100 procent koblet sammen. Det er jo den kinesiske stat, der blander sig og forsøger at presse Huawei ind,« siger Michael Aastrup Jensen.

Pres på mindre nation

Karsten Hønge, udenrigsordfører i regeringens støtteparti SF, ser den kinesiske fremfærd som en udfordring for både Danmark og Færøerne.

»Det er voldsomt at opleve en stormagt lave den slags pression over for en mindre nation. Det er min første reaktion. Det er godt, at det bliver afsløret, så vi kan se, hvilke metoder kineserne bruger,« siger Karsten Hønge.

Han roser den færøske lagmand, Bárður Nielsen, der ifølge Berlingskes oplysninger over for Feng Tie afviste at blande sig i det færøske teleselskabs valg af leverandør.

»Jeg har fuld tillid til, at Færøerne kan håndtere dette her. Det viser dette her. Når det er sagt, så viser det, at der ikke er plads til nogen naivitet i forhold til Kina. Både i Europa og i Arktis, Grønland og på Færøerne,« siger Karsten Hønge.

SFs politiske udenrigsordfører Karsten Hønge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Ifølge Søren Espersen fra Dansk Folkeparti kræver sagen et bastant modsvar fra den danske regering.

»Det her skal standses af kongeriget. Det er sikkerhedspolitik, det drejer sig om, og så kan vi ikke lukke et kommunistisk diktatur så tæt ind,« siger udenrigsordføreren.

Han vil tage sagen op ved det førstkommende møde i Udenrigspolitisk Nævn, som finder sted på torsdag. Her vil han anbefale, at regeringen meddeler landsstyret, at man ikke skal acceptere Huawei som leverandør.

Kinas økonomiske magt

»Færøerne skal bestemme over sig selv. Men udenrigspolitik er noget, som Danmark tager sig af, og hvis ikke færingerne selv siger fra over for Kina, så skal Danmark gøre det,« siger Espersen.

Den konservative udenrigsordfører, Naser Khader, er overrasket over den ublu trussel fra kinesisk hold.

»Det ligner ham ikke. Jeg har personligt mødtes med ambassadøren flere gange, hvor vi har drøftet Hongkong og Huawei,« siger Naser Khader.

Afbrydelse af forhandlinger om en frihandelsaftale med Kina kan få konsekvenser for Færøernes store eksport af laks. Her ses medarbejdere hos Bakkafrost, Færøernes største lakseproducent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.

Derfor er det godt, at indholdet af lydoptagelsen om mødet er kommet for dagens lys.

»Vi ved, at kineserne godt kunne finde på at opføre sig på den her måde. Vi har jo set flere eksempler på, at Kina bruger sin økonomiske magt til at gennemtrumfe sine interesser i eksempelvis Afrika,« siger Naser Khader.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar til sagen fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Søren Espersen fra Dansk Folkeparti mener, at sagen er et vendepunkt i forholdet til Kina.

»Vi skal ikke finde os i flere trusler fra kommunist-Kina. Så må de komme og hente deres pandaer igen,« siger han.