Russiske hackere ville hævne sig på OL i Tokyo: Planlagde flere cyberangreb

Før sommerens OL i Tokyo blev udskudt, havde russiske hackere planlagt at sabotere legene. Ifølge det britiske udenrigsministerium ville de hævne sig, efter at russiske atleter var blevet smidt ud.

I 2020 var det Tokyos tur til at afholde De Olympiske Lege, men på grund af coronavirus måtte den enorme begivenhed udsættes. Nu viser det sig, at særligt russiske hackere ellers havde set frem til legene. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCK ROBICHON

Russiske hackere havde planlagt at gøre sommerens OL i Tokyo til et logistisk mareridt for arrangører såvel som publikum og atleter.

Sådan lyder anklagen nu fra det britiske nationale center for cybersikkerhed ifølge The Guardian.

Briterne har samarbejdet med USA om at afdække Ruslands cyberangreb mod fremmede magter i de seneste år. I samme ombæring har de fundet beviser for, at Rusland planlagde angreb mod det kommende OL.

Hackere fra den militære specialenhed, GRU, havde allerede igangsat deres operation, da OL blev udsat. De ville hævne sig på OL, efter at alle Ruslands atleter var blevet udelukket fra legene på grund af doping, skriver The Guardian.

Ifølge briternes undersøgelse var russerne allerede begyndt at hacke sig ind i ansattes personlige e-mail og sætte falske hjemmesider op, som skulle bruges i operationen. Deres plan var at skabe kaos ved legene – nøjagtigt som de gjorde det i Pyeongchang i Sydkorea i 2018.

Den amerikansk-britiske undersøgelse afslører nemlig også detaljerne i russernes hacking af det seneste vinter-OL. Den britiske regering har med 95 procents sikkerhed erklæret, at GRU også stod bag de angreb.

Dengang forsøgte hackerne at maskere sig som nordkoreanere og kinesere online, inden de angreb åbningen af legene. De fik den officielle OL-hjemmeside til at gå ned, så ingen kunne printe deres billetter, og sørgede samtidig for, at der ikke var wi-fi på stadion.

De angreb også TV-stationer, som sendte legene, et skisportssted, OL-medarbejdere, sponsorer og IT-systemer på tværs af Sydkorea.

Det var samme slags kaos, de håbede at skabe i Tokyo denne sommer, lyder det i den britisk-amerikanske undersøgelse.

»GRUs handlinger mod De Olympiske og Paralympiske Lege er både kyniske og hensynsløse. Vi fordømmer dem på allerkraftigste vis,« siger den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, om de nye afsløringer.

Han lover, at Storbritannien vil hjælpe allierede med at stå imod lignende cyberangreb i fremtiden.

Mandag anklagede det amerikanske justitsministerium seks russiske efterretningsofficerer for en række cyberangreb. De seks har angiveligt spillet centrale roller i angreb på flere mål rundtom i verden.

Det gælder blandt andet det franske valg i 2017, vinter-OL i Sydkorea i 2018 og Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW).

Angreb mod virksomheder i USA skal ligeledes have forårsaget økonomiske tab for et beløb svarende til omkring seks milliarder kroner, skriver Ritzau.

Hackerne har ifølge anklagerne også forsøgt at forpurre britisk politis efterforskning af giftangrebet på den tidligere agent Sergej Skripal i Storbritannien i 2018.