Russiske frustrationer stiger over sanktioner mod Kaliningrad

Litauen vil ikke lade varer på EUs sanktionsliste komme ind i enklaven Kaliningrad. Landet har støtte fra EU.

epa09952493 Danish Foreign Minister Jeppe Kofod and German Foreign Minister Annalena Baerbock (not pictured) speak to the media following talks at the Foreign Ministry in Berlin, Germany, 17 May 2022. The two diplomats discussed Russia's ongoing war in Ukraine and European energy policy, among other issues. EPA/SEAN GALLUP / POOL Fold sammen
Læs mere
Foto: SeanGallup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den russiske enklave Kaliningrad har ikke længere adgang til en række vigtige varer. Som del af EUs sanktioner mod Rusland har EU-landet Litauen besluttet ikke at lade varer på sanktionslisten komme ind Kaliningrad.

Kaliningrad ligger klemt inde mellem Polen og Litauen. Dermed er det vanskeligt for Rusland at importere varer til enklaven uden om EUs sanktionsliste.

Litauens kurs har opbakning fra EU og den danske regering, fordi beslutningen følger EUs sanktioner. Det fastslår udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i forbindelse med et ministermøde i Luxembourg tirsdag.

Når alle 27 EU-lande vedtager sanktioner, så forpligter vi os også til at overholde dem. Så det er ikke et særligt problem mellem Rusland og Litauen. Det er et forhold mellem Rusland og EU, siger Jeppe Kofod.

EUs sanktioner er blevet indført for at påføre Rusland så store omkostninger, at man stopper krigen i Ukraine. Hidtil er det dog ikke sket. Men sanktioner vil blive opretholdt, uanset hvilket pres Putin lægger på eksempelvis Litauen, siger Jeppe Kofod.

»Putin skal ikke true nogen EU-lande. Vi gennemfører de sanktioner, som vi vedtager, og det gør vi i fællesskab. Hvis Putin vil, så kunne han i dag eller i morgen stoppe krigen og trække sine soldater ud af Ukraine. Så ville der være fred igen i Europa,« siger Jeppe Kofod.

Rusland indkaldte ifølge Reuters mandag en diplomat fra Litauen til en samtale om sanktionerne og deres effekt på Kaliningrad. EU har dog overtaget ansvaret fra Litauen og fastslået, at landet ikke gør andet end at opretholde EUs sanktioner.

Tirsdag har EUs ambassadør i Moskva ifølge Reuters været til samtale i det russiske udenrigsministerium. Det uden at det tilsyneladende har ført til ændringer i nogen af parternes holdning.

EUs sanktionslisten blev lørdag udvidet. Den indeholder nu blandt andet kul, metal, bygningsmaterialer og avanceret teknologi. Det udgør ifølge Kaliningrads russiske guvernør, Anton Alikhanov, omkring 50 procent af de varer, som Kaliningrad importerer.

/ritzau/Reuters