Russisk agent i USA er idømt 18 måneders fængsel

Maria Butina er fredag idømt fængsel og udvisning efter at have infiltreret den amerikanske våbenlobby.

Et såkaldt »mug shot« af Maria Butina taget i august sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

Den russiske agent Maria Butina er fredag blevet idømt 18 måneders fængsel og udvisning til Rusland fra USA. Butina blev anholdt og varetægtsfængsel i juli sidste år.

Hun erklærede sig i december skyldig i at infiltrere den amerikanske våbenlobby National Rifle Association (NRA). Her forsøgte hun at påvirke amerikanske politikere fra Det Republikanske Parti.

I retten undskyldte Maria Butina for sine gerninger og bad dommeren om en mild dom.

»Jeg skammer mig og er pinligt berørt over den internationale skandale, min anholdelse har medført. Mine forældre lærte mig vigtigheden af uddannelse, hvordan man lever lovligt, og hvordan man er god mod andre.«

»Jeg har tre akademiske titler, men nu er jeg en dømt forbryder uden job, uden penge og uden frihed,« sagde Maria Butina.

Hun har blandt andet studeret på American University i Washington.

Dommer Tanya Chutkan var imidlertid ikke lydhør over for Butinas bøn.

»Dette var ikke nogen simpel misforståelse af en forivret udvekslingsstuderende,« sagde Tanya Chutkan i forbindelse med domsafsigelsen.

Maria Butina i hendes velmagtsdage som formand for den russiske pendant til USAs våbenlobby National Rifle Association. Fold sammen
Læs mere
Foto: Press Service of Civic Chamber o.

Den 30-årige russiske kvinde skal have benyttet sig af sit medlemskab af NRA til at opnå kontakt med ledere i Det Republikanske Parti og til andre amerikanske politikere og ledere.

Ifølge anklagerne mod hende skal hun have samlet information om amerikanske embedsmænd og organisationer. De oplysninger skal hun have videregivet til en højtstående russisk embedsmand, som hun rapporterede til.

Maria Butina har allerede afsonet 9 af de 18 måneder, hun er blevet idømt. Hun bliver udvist til Rusland, når hun har afsonet de resterende ni måneder.

/ritzau/Reuters