»Rusland kan forsøge at gøre noget særlig grusomt«: Ukraine forbereder sig på angreb efter bilbombedrab

Spændingerne stiger mellem Rusland og Ukraine efter drabet på den ultranationalistiske russiske ideolog Alexander Dugins datter. Nu advarer det ukrainske militær om mulige intensiverede russiske angreb i forbindelse med attentatet og uafhængighedsdagen.

 
Spændingerne mellem Ukraine og Rusland er ifølge The Guardian i fare for at stige yderligere efter attentatet på Darja Dugin. Video: CNN/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De var i forvejen nervøse. Nu synes frygten at være stigende.

I Ukraine har man forberedt sig på intensiverede russiske angreb i forbindelse med landets uafhængighedsdag på onsdag.

Og efter den bilbombe, der lørdag aften dræbte datteren af den ultranationalistiske russiske ideolog Alexander Dugin, er situationen optrappet, som The Guardian skriver.

I Kyiv er store forsamlinger blevet forbudt i fire dage med start mandag.

Det ukrainske militær har samtidig advaret om, at Rusland har sejlet fem krigsskibe med krydsermissiler og ubåde til Sortehavet.

Onsdag fejrer Ukraine 31-årsjubilæum for landets uafhængighed. Det har fået den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, til at advare befolkningen:

»Rusland kan forsøge at gøre noget særlig grimt, noget særlig grusomt,« sagde han natten til lørdag.

Og spændingerne mellem de to nabolande er ifølge The Guardian i fare for at stige yderligere efter attentatet på Darja Dugin.

Hvem står bag?

Ukraine afviser på det kraftigste at have noget at gøre med drabet på den indflydelsesrige russiske ideologs datter.

»Ukraine har absolut intet med dette at gøre, for vi er ikke en kriminel stat som Rusland og heller ikke en terroriststat,« lød det fra Mykhailo Podoljak, der er rådgiver for Zelenskyj.

Prorussiske separatister i Ukraine beskylder Ukraines myndigheder for at stå bag bilbombeangrebet.

Darja Dugin, som nåede at blive 30 år gammel, blev dræbt i en Toyota Land Cruiser, da hun kørte på en landevej nær landsbyen Bolshie Wiziomij omkring 40 kilometer uden for Moskva, hedder det i en erklæring fra de føderale russiske efterforskningsmyndigheder.

»Hun døde på stedet, og en drabsefterforskning er indledt,« lød det.

Et tidligere medlem af det russiske parlament, Dumaen, Ilja Ponomarev, mener nu at vide, hvem der står bag bilbomben.

Søndag hævdede han på en russisksproget tv-kanal med base i den ukrainske hovedstad, Kyiv, at det er en undergrundshær ved navn Den Nationale Republikanske Hær, der står bag angrebet.

»Dette angreb var ligesom mange andre partisanangreb, der er blevet udført på russisk territorium de seneste måneder, udført af Den Nationale Republikanske Hær,« sagde Ilja Ponomarev ifølge The Guardian.

Gruppen arbejder i Rusland og har som erklæret mål at vælte præsident Vladimir Putins regime.

Ifølge russiske medier var det efter alt at dømme en fejl, at det var den 30-årige datter og ikke Alexander Dugin selv, der blev dræbt af bilbomben lørdag aften.