Rusland afviser skarpt: Vi står ikke bag falsk brev fra Grønland

Den russiske ambassade i København afviser, at landet står bag et forfalsket brev, der tilsyneladende skulle så splid mellem Danmark og USA.

Landsstyremedlem for udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger, står som underskriver af det forfalskede brev, som Rusland nu afviser at stå bag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rosa Thorsen/Naalakkersuisut
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved første øjekast ligner det en officiel skrivelse fra det grønlandske selvstyre. Det står skrevet på selvstyrets brevpapir, og underskriften tilhører tilsyneladende Ane Lone Bagger, medlem af det grønlandske landsstyre.

Men brevet er en forfalskning fra ende til anden. Ane Lone Bagger har aldrig skrevet, at Grønland efter hendes mening burde blive et amerikansk »neutralt territorium«, og hun har aldrig bedt om »30 procent flere midler« fra en amerikansk senator til at forberede løsrivelsen fra Danmark.

Tværtimod ligner det falske brev et forsøg på at så splid mellem Danmark og USA. Sådan lyder udlægningen fra en række eksperter i dagbladet Politiken.

Brevet med de opsigtsvækkende formuleringer har de seneste dage spredt sig fra det sociale medie Reddit til det russiske sociale netværk Vkontakte. Oprindelsen er ukendt. Men eksperter har peget på Rusland som en af de aktører, der har interesse i at sprede den type forfalskninger.

Den tanke reagerede det officielle Rusland tirsdag eftermiddag skarpt på. Den russiske ambassade i København kaldte beskyldningen for »uansvarlig, grundløs og bygget på en fejlagtig forestilling om Ruslands politik i Arktis«.

»Rusland har aldrig og vil aldrig blande sig i relationerne mellem de arktiske stater,« skriver ambassaden i sit dementi, der er slået op på en række sociale medier.

For fire år siden blev russiske grupper anklaget for at stå bag et forfalsket brev om våbenhandel i Ukraine, der foregav at være sendt af den svenske forsvarsminister. Brevet blev dengang flittigt omtalt på russisk stats-TV.

Det grønlandske brev har ikke nået nær samme udbredelse. Det omtales i marginale engelsksprogede blogmedier, der siden har spredt sig til det russiske sociale netværk. Her er en russisk oversættelse af indlægget delt af en snes anonyme profiler med få likes.

Det forfalskede brev er stilet til den amerikanske senator Tom Cotton, en af de få amerikanske politikere, der i august bakkede op om Donald Trumps forslag om at »købe« Grønland.

»Bagmændene bag denne provokation skal findes blandt dem, der ikke støtter en styrket russisk position i Arktis og et lavt spændingsniveau i regionen,« skriver den russiske ambassade i sin udtalelse.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) besøger onsdag sin amerikanske kollega Mike Pompeo i Washington. Også det grønlandske landsstyremedlem for udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger, deltager i besøget.