Røde Kors i Cox's Bazar: Corona besværliggør situationen

Mindst 14 personer har mistet livet som følge af voldsom monsunregn i Cox's Bazar i Bangladesh.

Flere tusind flygtninge er blevet evakueret fra flygtningelejret i Cox's Bazar på grund af oversvømmelser. Shafiqur Rahman/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere dages voldsom monsunregn har ført til oversvømmelser, ødelæggelse og dødsfald i flygtningelejren i Cox's Bazar i Bangladesh.

Lejren huser primært rohingya-flygtninge fra Myanmar, og betegnes af FN's flygtningeorganisation UNHCR som verdens største.

Dansk Røde Kors er til stede i lejren, som mere end 10.000 flygtninge er blevet evakueret fra.

»Der er i forvejen en masse udfordringer, når der kommer så store mængder regn, men coronapandemien gør lige alting lidt mere besværligt, fordi der er forsinkelser på mange ting,« siger Nynne Halkjær, der er programdelegat i Dansk Røde Kors.

Hun fortæller, at mange har mistet hjem.

»Det er et meget kuperet område, vi er i, så alle de sheltere, der ligger på de her skråninger, de glider simpelthen ned.«

»Nogle steder ser vi også, at taget er røget af bygningerne på grund af mængden af regn,« siger Nynne Halkjær.

Mere end 10.000 rohingya-flygtninge er blevet evakueret fra flygtningelejren.

Den seneste melding, der kom onsdag, lyder ifølge AFP på, at mindst 14 personer har mistet livet. Seks af dem er rohingya-flygtninge, mens resten er lokale.

Mange andre er kommet til skade.

Ifølge Nynne Halkjær hjælper Røde Kors blandt andet med at informere folk om, hvordan de kan få hjælp til at reparere deres hjem, og hvor man kan få mad.

»Vi laver også psykosocial førstehjælp, hvor vi lytter til, hvad de oplever og hjælper ved at give information,« siger hun

Derudover forsøger Røde Kors at minimere skaderne ved at lægge sandsække ud og lægge presenninger på skråningerne.

»Vi ved jo, at regnsæsonen fortsætter nogle måneder endnu, og coronapandemien raser også afsted herude. Så der er rigtig mange bekymringer blandt de berørte,« siger hun.

I marts blev flygtningelejren ramt af en stor brand, der kostede mindst 14 mennesker livet.

Rohingya-folket er en statsløs minoritet i Myanmar, der har været udsat for systematisk forfølgelse og brutal vold i delstaten Rakhine i Myanmar.

I 2017 begyndte tusindvis af Rohingyaer at flygte til nabolandet Bangladesh. Mange af dem bor nu i flygtningelejren i Cox's Bazar.

Distriktet Cox's Bazar har 34 lejre, der tilsammen huser over 850.000 rohingyaer.

/ritzau/