Retssagen mod rapstjernen er slut: A$AP Rocky er skyldig i overfald

Rapstjernen A$AP Rocky er kendt skyldig i den opsigtsvækkende retssag om overfald på en ung afghaner. Sagen har været præget af modstridende forklaringer og uafklarede spørgsmål, men nu har retten i Stockholm taget stilling.

FILES-US-POLITICS-MUSIC-CRIME-TRUMP
Retten i Stockholm har i dag kendt rapperen A$AP Rocky skyldig i overfald på en 19-årig mand. Han idømmes en betinget dom. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID MCNEW

Retten i Stockholm har fundet rapperen skyldig i den opsigtsvækkende sag om overfald på en 19-årig mand af afghansk afstamning. Verdensstjernen skal dog ikke i fængsel i Sverige, da han er blevet idømt en betinget dom.

A$AP Rocky har sammen med to andre personer fra sit følge været tiltalt for »med vilje og kollektivt og efter aftale« at have overfaldet en fjerde mand med slag og spark og for at have slået denne med en glasflaske eller dele heraf.«

Episoden fandt sted i Stockholm 30. juni og begyndte foran burgerrestauranten Max, hvorfra overvågningsbilleder dokumenterer, at Rockys livvagt skubber den 19-årige afghanske flygtning væk flere gange, og at den 19-årige selv slår ud efter livvagten. Den 19-åriges høretelefoner går i stykker under optrinnet, og derfor følger han efter eget udsagn efter Rocky og dennes følge, som forlader stedet.

A$AP Rocky og hans følge giver den 19-årige og dennes ven en lang række advarsler og beder dem om at holde op med at følge efter dem. Det stopper dog ikke, og det ender med, at rapstjernen slynger den 19-årige gennem luften, hvorefter han bliver tildelt slag og spark, mens han ligger ned.

Rocky har forklaret, at han og de medtiltalte handlede i selvforsvar, men retten slog fast, at det var der ikke bevis for. A$AP Rocky og de to medtiltalte blev derfor dømt for overfald på den 19-årige.

Det fremgår dog af en pressemeddelelse fra retten i Stockholm, at A$AP Rocky udelukkende dømmes for sine egne handlinger - nemlig at have slynget den 19-årige gennem luften og trampet på hans arm. Han dømmes ikke - som det lyder i anklageskriftet - for »kollektivt og efter aftale« at have overfaldet den unge mand med slag og spark sammen med sagens to medtiltalte.

De to medtiltalte dømmes dog for at have handlet i fællesskab under overfaldet og for at have slået og sparket den 19-årige, mens han lå ned.

Beviser pegede i forskellige retninger

Allerede under første retsdag tirsdag 30. juli kom det frem, at A$AP Rocky havde erkendt at have skubbet og trampet på den 19-åriges arm. Han har dog hele vejen igennem nægtet at have slået ham med en flaske, hvilket har været ét af sagens centrale omdrejningspunkter og det mest væsentlige uafklarede spørgsmål undervejs.

A$AP Rocky har nægtet sig skyldig under hele sagen og forklarede, at han og følget samlede flasker op fra jorden, så den 19-årige og dennes ven ikke »skulle få fat i dem«, men at han satte dem fra sig igen.

I pressemeddelsen oplyser retten i Stockholm, at »beviserne peger i forskellige retninger«, og at det ikke er blevet bevist, at A$AP Rocky slog den 19-årige i hovedet med en flaske.

Dommer Per Lennerbrant oplyser i pressemeddelelsen, at sagens bevisbyrde har været »kompliceret«, og at det ikke er lykkedes anklageren at bevise, at den 19-årige er blevet slået i hovedet med en flaske eller på anden måde overfaldet med flasker.

Anklager Daniel Suneson var undervejs i sagen overbevist om - ofrets skader taget i betragtning - at en flaske var indblandet i overfaldet.

Anklageren har fremlagt flere belastende beviser mod Rocky undervejs. Herunder flere blodige billeder af offerets skader, videosekvenser af overfaldet og et billede af en hvid hættetrøje, som ligner den, Rocky bar under hændelsen, hvorfra der stikker en genstand ud af ærmet, som anklageren mener er den omtalte flaske, der angiveligt skulle være blevet brugt til at slå den 19-åriges i hovedet.

Straffen

Under sin procedure fredag 2. august argumenterede anklager Daniel Suneson for, at de tre tiltalte skulle dømmes for vold, fordi videosekvenser dokumenterede, at de alle tre deltog i overfaldet på den 19-årige, mens han lå ned.

Daniel Suneson gjorde det klart, at han ikke mente, at andet end en fængselsstraf kunne komme på tale. Han vurderede, at seks måneders fængsel ville være en passende strafudmåling for de tre tiltalte.

A$AP Rockys forsvarsadvokat, Slobodan Jovicic, argumenterede for, at en eventuel strafudmåling skulle være samfundstjeneste. Da der er tale om en betinget dom, skal Rocky og de medtiltalte dog hverken i fængsel eller deltage i samfundstjeneste.

Den 19-årige har desuden krævet en erstatning på næsten 100.000 danske kroner. Retten i Stockholm har givet ham medhold i kravet om erstatning, men oplyser i en pressemeddelse, at beløbet er mindre end det ønskede. Ifølge TT er det 19-årige offer blevet tildelt 12.500 svenske kroner svarende til godt 8.700 danske kroner.

Storpolitik

Sagen er blevet fulgt i flere lande, og det har ikke mindst vakt opmærksomhed, at USAs præsident, Donald Trump, forsøgte at gribe ind i sagen for at få A$AP Rocky løsladt fra varetægtsfængslingen i Sverige.

På Twitter beskrev Trump, at han efter samtale med en anden rapstjerne - Kanye West - ville kontakte Sveriges statsminister, Stefan Löfven, for at drøfte mulighederne for, hvordan Rocky kunne hjælpes. Samtalen melle de to statsledere har angiveligt fundet sted, men Stefan Löfven udtalte allerede forinden til Aftonbladet, at: »I Sverige er alle lige for loven – også besøgende fra andre lande. Den svenske regering hverken kan eller vil forsøge at påvirke anklagere eller domstole«.

USA sendte i stedet sin særlige udsending i oversøiske gidselsager, Robert O'Brien, til Stockholm for at følge retssagen mod rapstjernen. Robert O'Brien rådgiver normalt den øverste ledelse i den amerikanske regering.

A$AP Rocky var ikke til stede i Stockholm, da dommen blev bekendtgjort. Han sad varetægsfængslet fra sin anholdelse 2. juli, indtil han kort efter sin løsladelse 2. august forlod Sverige.