Retsmedicinere: Beviser på, at ukrainske kvinder har været udsat for voldtægter, inden de blev dræbt

Flere ukrainske kvinder, der er blevet dræbt af russiske styrker, viser tegn på, at være blevet voldtaget. Det melder retsmedicinere, der undersøger ofrene fra massegrave i Kyivs forstæder.

Ingen ved endnu, hvor mange civile, der mistede livet under de russiske styrker 35 dage lange besættelse af Butja. I gårdene bag byens boligblokke ligger de midlertidige grave tæt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nord for Kyiv er retsmedicinere i gang med arbejdet med at obducere lig i massegrave. Her har de fundet beviser for voldtægter af flere ukrainske kvinder, der er blevet dræbt af russiske soldater.

Det skriver mediet The Guardian.

Obduktionerne er udført af et hold af retsmedicinske specialister i forstæderne Butja, Iprin og Borodjanka. Her blev adskillige civile dræbt af russiske styrker under den russiske besættelse af bydelene.

»Vi har allerede et par sager, der tyder på, at disse kvinder var blevet voldtaget, før de blev skudt ihjel,« siger Vladyslav Pirovskyi, en ukrainsk retsmediciner til The Guardian.

Holdet af retsmedicinere undersøger omkring 15 lig om dagen, men melder om, at de stadig mangler at undersøge hundredvis af lig.

Retsmedicineren beretter om, at flere af de kvinder, de har undersøgt, er blevet dræbt af skud. Nogle med op til seks skudhuller i ryggen. Han fortæller, at flere af ligene er så lemlæstede, at de er umulige at identificere.

Voldtægt som våben

Vlodymyr Zelenskyj, ukraines præsident, meldte tidligere på ugen ud på en pressekonference, at hundredvis af kvinder var blevet voldtaget af russiske soldater. De ukrainske myndigheder har anklaget russiske styrker for at bruge voldtægt som et krigsinstrument.

Under pressekonferencen fortalte han, at krigen i Ukraine, ville gå over i historien for sin brutalitet og henviste blandt andet til Ruslands »vold og voldtægter«.

Billeder af lig i gaderne i Kyivs forstæder gik verden rundt, og adskillige medier har beskrevet massakren i Butja.

25 kvinder blev holdt i en kælder i Butja og systematisk voldtaget. Det har Ukraines Menneskerettighedskomissær, Lyudmila Denisova, officielt dokumenteret.

Senioranklager i Kyiv-regionen, Oleh Thalenko, fortæller til The Guardian, at detaljerne om de påståede voldtægter videresendes til hans kontor. Herefter efterforsker kontor anklagerne omstændigheder såsom ofrenes alder og lokationer.

Senioranklageren beretter om, at flere af kvinderne er tilbageholdende med at anmelde de seksuelle voldshandlinger, fordi de ikke tror, at gerningsmændene bliver pågrebet.

Han fortæller, at når anklagerne hører om voldtægtssager, henvender de sig til ofrene, og prøver at få dem til at anmelde dem

»Folk skammer sig over at tale om voldtægt,« siger han.

En del af bevismaterialet fra Senioanklagerens kontor sendes videre til Den Internationale Straffedomstol (ICC), som har iværksat en undersøgelse af krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden begået i Ukraine.