Rahaf får flygtningestatus af UNHCR men: Ingen får særbehandling i Australien, siger minister

UNHCR har netop tildelt den 18-årige saudiske kvinde flygtningestatus. Hendes sag er nu blevet sendt videre til Australien.

Den 18-årige saudiarabiske pige Rahaf al-Qunun har vendt islam ryggen og frygter for sit liv. På et hotelværelse i Bangkoks lufthavn lagde hun en video op, hvor hun fortalte om sin situation. Foto offentliggjort via Human Rights Watch Fold sammen
Læs mere

Rahaf Mohammed al-Qunun skal ikke regne med særbehandling i Australien.

Sådan lyder det fra en minister i Australiens regering, efter den 18-årige saudiske kvinde barrikaderede sig på sit hotelværelse i en thailandsk lufthavn og bremsede en udvisning tilbage til den familie, hun var flygtet fra. Det skriver The Australian.

Rahaf Mohammed al-Qunun har onsdag fået tildelt flygtningestatus af UNHCR, ifølge ABC News, efter hun søndag og mandag fik massiv opmærksomhed på sociale medier, hvor hun lagde videoer og tweets op om sin situation i Thailand. Det skriver Washington Post.

Hendes videoer og råb om hjælp gik hurtigt viralt under hashtagget #SaveRahaf. Inden mandag aften var beslutningen om hendes udvisning omstødt, og UNHCR lovede at beskytte hende. Nu er sagen sendt videre til Australien, efter UNHCR har tildelt hende flygtningestatus.

Men indenrigsminister Peter Dutton har nu udtalt, at Rahaf Mohammed al-Qunun ingen særbehandling vil få.

Rahaf Mohammed al-Qunun fik massiv opmærksomhed på sociale medier, efter hun lagde videoer og statusopdateringer op om sin situation. Hendes videoer og råb om hjælp gik hurtigt viralt under hashtagget #SaveRahaf. Inden mandag aften var beslutningen om hendes udvisning omstødt, og UNHCR lovede at beskytte hende.

Nu venter den 18-årige på at finde ud af, om hun kan få flygtningestatus, så hun kan søge asyl i Australien.

Men indenrigsminister Peter Dutton har nu udtalt, at Rahaf Mohammed al-Qunun ingen særbehandling vil få.

»Ingen vil se en ung pige i nød, men hun har tydeligvis fundet et sikkert opholdssted i Thailand, og FN vil nu danne sig et overblik over sandfærdigheden af hendes påstande, og hvad der så skal ske,« siger han ifølge The Australian.

»Australien er underskriver af flygtningekonventionen og protokollerne, og vi vil samarbejde med FN, men der kommer ikke til at være nogen særbehandling i denne sag.«

Det er imidlertid »meget sandsynligt,« at immigrationsminister David Coleman er klar til at give Rahaf Mohammed al-Qunun asyl, skriver Australian.

Qununs sag er ekstraordinær, lyder det fra den australske direktør i Human Rights Watch’s australske afdeling, Elaine Pearson. Hun håber, at den australske regering hurtigt vil hjælpe hende ud af Thailand og i sikkerhed.

»Hun er en ung saudisk kvinde, hvis ansigt er blevet plastret op over hele verden,« siger hun til The Guardian: »Hun er i større fare end andre flygtninge, ikke bare på grund af hendes familie, men også de trusler, hun har modtaget online og fra hendes egen regering.«

Hun henviser herefter til drabet på den regimekritiske saudiske journalist, Jamal Khashoggi, som blev slået ihjel under et besøg på det saudiske konsulat i Istanbul:

»Vi ved alle, hvad den saudiske regering er i stand til at gøre på fremmed jord.«

Rahaf Mohammed al-Qunun var på vej til Australien, hvor hun vil søge asyl som flygtning – men i en lufthavn i Bangkok blev hun tilbageholdt af både thailandske og saudiske myndigheder, som tog hendes pas og fortalte hende, at hun skulle sendes tilbage til Kuwait, hvor hendes familie savnede hende.

Den 18-årige gik herefter på sociale medier for at bede om hjælp. I videoer og tweets fortalte hun om den udvisning, hun stod over for, og hun henvendte sig direkte til både den australske regering og FN for at få hjælp. Det lykkedes.

Tirsdag aften lokal tid ankom Rahaf Mohammed al-Qununs far og bror ifølge thailandske myndigheder til Bangkok. De har bedt om at se den 18-årige, men har af myndighederne fået at vide, at de må vente indtil FN har sagt god for det, har immigrationsministeren Surachate Hakpan sagt til journalister.