Kvinde på flugt fra familien lægger video på nettet

Den unge saudiarabiske kvinde, der flygtede til Bangkok, forsøger at komme videre til Australien for at søge asyl. Thaierne ser tiden an.

Rahaf Mohammed al-Qunun. Billedet stammer fra videoklippet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Social media

En ung, saudiarabisk kvinde på flugt fra sin familie stod til at blive udvist af Thailand. Men tidligere mandag blev afgørelsen udsat, da hun fra sit hotelværelse udsendte et videoklip, hvori hun bad om asyl.

De thailandske myndigheder havde egentlig til hensigt at sætte hende på et fly til Kuwait, men de lod hende blive på hotellet i Bangkok lufthavn. Senere meddelte de ifølge Washington Post, at de ikke vil tvangsudvise kvinden.

Surachet Hakparn fra Thailands immigrationsmyndighed, sagde mandag eftermiddag til avisen, at man ikke umiddelbart har planer om at sende hende tilbage til Kuwait, men vil afvente situationen og koordinere med FNs Flytningehøjkommissariat.

»Hvis en deportation vil resultere i hendes død, vil vi helt sikkert ikke gøre det,« sagde han.

Den 18-årige Rahaf Mohammed Al-Qunun fik natten til mandag hele verdens opmærksomhed, da hun på de sociale medier fortalte, at hun frygtede at blive dræbt af sine familiemedlemmer, hvis hun blev tvunget til at vende tilbage til Saudi-Arabien.

Hun slap væk fra familien under en tur til Kuwait, hvor kvinder i modsætning til i Saudi-Arabien har ret til at færdes uden ledsagelse af en mand. Herfra fløj hun på egen hånd til Bangkok. Planen var at blive et par dage i Thailand og siden fortsætte til Australien, som hun havde visum til. Her ville hun søge om asyl.

Men da hun ankom til Bangkoks Suvarnabhumi-lufthavn, blev hun mødt af en saudiaraber, som lovede at hjælpe hende. I stedet tog han hendes pas og hentede de thailandske immigrationsmyndigheder, der lovede at sende hende tilbage til Kuwait, som familien havde anmodet om.

Mandag morgen lokal tid lagde hun så sit videoklip ud på Twitter. Her meddelte hun, at hun ikke ville forlade sit hotelværelse, før hun havde talt med en repræsentant for FNs Flygtningehøjkommissariat. Hun fik hjælp med videoen af Phil Robertson fra organisationen Human Rights Watch.

»Jeg ønsker asyl,« siger hun på videoen med klar og rolig stemme.

Hjemsendelse stadig en mulighed

En medarbejder på den thailandske afdeling af Flygtningehøjkommissariatet sagde, at kontoret var blevet ringet ned af folk, som ville høre nyt om Rahaf Al-Qununs sag, og at kontoret havde sendt et par medarbejdere til lufthavnen for at tale med de thailandske myndigheder om hendes situation.

Som sagen står, er Al-Qununs status imidlertid fortsat uafklaret, forklarer Phil Robertson, der er vicedirektør for Human Rights Watchs afdeling i Asien. Det er stadig muligt, at hun i sidste ende vil blive sat på en senere flyvemaskine tilbage til Kuwait eller Saudi-Arabien.