Qatar indfører »synde-skat«: Nu koster en ramme øl 690 kroner

I Qatar koster en flaske gin 604 kr, mens 24 øl koster 690 kr. Med Qatars nye skat på »syndige« varer er priserne på alkohol fordoblet natten over.

I 2022 skal Qatar være værtsland for VM i fodbold. Landets strenge alkoholregler betyder, at fodboldfans kun må drikke i særligt udvalgte områder. Fold sammen
Læs mere
Foto: KARL-JOSEF HILDENBRAND

Alkohol er blevet 100 pct. dyrere fra den ene dag til den anden i Qatar, skriver flere internationale medier.

Sammen med tobak og svinekød er alkohol nemlig blevet ramt af Qatars nye skatter på »usunde« varer, skriver NBC News. Qatar introducerede den nye skat den 2. januar, og forklarede, at den ville ramme »specifikke varer, som Qatar anser for skadelige for menneskets helbred og miljøet.«

Men kritikere af skatten kalder den for en »synde-skat.« De varer, der rammes af den, bliver nemlig anset for forbudte og »syndige« efter islamisk lov.

Det betyder, at en flaske gin nu koster 604 kr., mens 24 øl koster 690 kr., skriver Sky News. De nye priser gælder kun for udlændinge i Qatar, som i forvejen skal have lovlig tilladelse til at drikke og købe alkohol i landet.

For Qatar, der er et konservativt og hovedsageligt muslimsk land, er det strengt forbudt for landets egne borgere at købe alkohol. Udlændinge kan dog købe alkohol, hvis de har en tilladelse, men selv da kan det være svært at finde et sted, der sælger varerne.

I Doha Lufthavn bliver alkohol konfiskeret, og på gaderne er det forbudt at drikke. Kun på enkelte internationale hoteller kan man finde barer, der sælger alkohol, skriver New York Times.

I 2022 skal Qatar agere værtsland for VM i fodbold og dermed formentlig åbne dørene for omtrent 1,5 mio. gæster – mange af dem fans, som godt kan lide at drikke alkohol, når de ser fodbold.

Det har allerede fået Qatar til at annoncere, at der vil blive oprettet særlige zoner, hvor man kan drikke alkohol under VM – men at alkoholindtagelsen under alle omstændigheder formentlig vil blive mere begrænset.

Med den nye skat bliver priserne på sodavand og sukkerholdige drikkevarer sat op med 50 pct., mens priserne på tobak, alkohol og svinekød stiger med 100 pct.