Putin-kritiker overlevede giftattentat. Nu bliver han fængslet af samme grund

Mindre end et døgn efter sin hjemkomst til Rusland er den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj fængslet. Blandt EU-landene vokser presset for sanktioner mod Vladimir Putin.

 
Aleksej Navalnyj landede søndag aften i Moskva. Da Navalnyj nåede frem til paskontrollen, blev han ført bort af politiet. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Aleksej Navalnyj overlevede med nød og næppe et mordforsøg i Sibirien, men det var ikke gerningsmændene, der tirsdag eftermiddag skulle fængsles ved et hasteindkaldt retsmøde i Moskva.

Det var ofret for forbrydelsen, der blev sendt bag tremmer.

Mindre end 24 timer efter, at den russiske oppositionspolitiker landede i Moskva, havde en russisk dommer besluttet at sende ham bag lås og slå i foreløbigt 30 dage.

Myndighederne lægger ikke skjul på, at fængslingen har direkte forbindelse til følgerne af attentatforsøget på den åbenmundede Putin-udfordrer.

Aleksej Navalnyj svævede mellem liv og død, da han tilbage i august faldt bevidstløs om efter et attentatforsøg med den russiske, militære nervegift Novitjok. Det skete i den sibiriske by Tomsk. Hans tilhængere fik ham i hast evakueret til Tyskland, hvor læger kæmpede i ugevis for at redde hans liv. Det lykkedes.

Da Navalnyj søndag efter fem måneder satte fod på russisk jord, blev han dog ikke mødt med varme lykønskninger fra myndighederne. I stedet er Aleksej Navalnyj nu fængslet, fordi han – mens han lå i koma i Tyskland – har forsømt at vise sig til et obligatorisk møde hos den russiske kriminalforsorg.

Dermed risikerer han nu, at en flere år gammel betinget dom bliver forvandlet til en op til halvandet år lang fængselsstraf på grund af forsømmelsen.

»Man kan end ikke kalde det en parodi på retsprincipper,« sagde Kira Jarmusj, der er talsperson for den russiske oppositionspolitiker, til den russiske tv-kanal Dosjd.

Under et billede af Stalins håndlanger

Aleksej Navalnyjs tid som en fri mand i Rusland blev dermed kortvarig.

Han landede søndag aften i Moskva sammen med sin hustru. Da Navalnyj nåede frem til paskontrollen, blev han ført bort af politiet. Han tilbragte natten på en politistation i Moskva-forstaden Khimki, og mandag morgen vågnede han op til den næste overraskelse.

Retsmødet, der skulle afgøre hans videre skæbne, foregik ikke i en retsbygning. Mod sædvane i Rusland var retten – ifølge myndighederne på grund af coronarestriktioner – i stedet indkaldt i et lille lokale på den tæt bevogtede politistation.

Det betød, at uafhængige journalister var forment adgang til at følge sagen mod Ruslands mest fremtrædende oppositionspolitiker og mangeårige Putin-kritiker. Det betød også, at kendelsen blev afsagt i et lokale, som politiet havde udsmykket med et portræt af Genrikh Jagoda, mangeårig chef for NKVD, sovjetdiktatoren Josef Stalins hemmelige politi.

»Jeg har set meget fusk med retssystemet, men denne gang er bedstefar i bunkeren åbenbart blevet så bange, at han demonstrativt har revet retsplejeloven i stykker,« sagde Aleksej Navalnyj under retssagen med henvisning til Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Anklagemyndigheden mener på sin side, at Aleksej Navalnyj nu skal afsone op mod halvandet års fængsel af en dom, der indtil nu har været betinget. Straffen følger af en dom mod Navalnyj fra 2014, som den europæiske menneskeretsdomstol har kaldt »arbitrær og helt usammenhængende«.

Offer ringede til attentatmand

Siden forgiftningen i den sibiriske by Tomsk har Navalnyjs folk offentliggjort en detaljeret efterforskning, der implicerer navngivne agenter i Ruslands FSB-sikkerhedstjeneste. Navalnyj har også offentliggjort en lydoptagelse, hvor en af agenterne tilsyneladende indrømmer at have taget del i operationen.

De tyske myndigheder har bekræftet, at Navalnyj blev forgiftet med den russiske nervegift, der tidligere er blevet brugt i et attentatforsøg mod en Putin-kritiker i Storbritannien.

Fængslingen af Navalnyj er blevet mødt med fordømmelse fra en stribe europæiske lande. Den tyske regering krævede »umiddelbart en løsladelse« af oppositionspolitikeren.

»De russiske myndigheder har arresteret offeret for et attentatforsøg med kemiske våben i stedet for at arrestere gerningsmændene,« sagde en talsmand for den tyske kansler, Angela Merkel.

En stribe EU-lande udsendte lignende fordømmelser, mens to lande, Estland og Litauen, mandag opfordrede til at indføre nye sanktioner mod Rusland.

EU har tidligere indført sanktioner mod seks personer med forbindelse til mordforsøget.

»Det ser ud, som om Navalnyj, der har vovet at trodse regeringen, har begået endnu en fejl: Han overlevede,« sagde Litauens udenrigsminister, Gabrielius Landsbergi.