»Putin, hjælp os i kampen mod burgere«

Russisk filminstruktør beder Vladimir Putin om millioner til at bekæmpe vestlig fastfood.

Foto: YURI KOCHETKOV. Russisk filminstruktør beder Vladimir Putin om millioner til at bekæmpe vestlig fastfood. På billedet ses Nikita Mikhalkov tv. sammen med skuespiller Brad Pitt.
Læs mere
Fold sammen

MOSKVA: Den russiske filminstruktør Nikita Mikhalkov er kendt som en stålsat støtte af Vladimir Putin og Ruslands kurs under konflikten i nabolandet Ukraine.

»Enhver, der siger, at Krim-halvøen ikke er russisk, er fjende,« sagde han for nyligt om den ukrainske halvø, der blev annekteret af Rusland sidste år.

Nu melder Nikita Mikhalkov sig i kampen mod en anden udenlandsk trussel: Fastfood. Den Oscar-vindende instruktør agter at tage kampen op mod burgere og hotdogs og erstatte dem med sunde og patriotiske russiske retter.

Sammen med en anden instruktør har Nikita Mikhalkov derfor sendt et brev til Putin, hvor de beder statsoverhovedet om kontant støtte. En milliard rubler, svarende til 140 millioner kroner, skal bruges til den nye, patriotiske fastfoodkæde, skriver de.

Til gengæld lover de Mikhalkov og hans kompagnon at åbne 41 cafeer og 91 fastfoodboder i to regioner nær Moskva under navnet »Vi spiser hjemme«.

Målet er at mindske importen af fødevarer og »skabe et alternativ til de vestlige fastfoodkæder«, skriver Mikhalkov i brevet til Putin, som videregives af erhvervsavisen Kommersant.

Det er dog Mikhalkovs bøn om statsstøtte, der har vakt størst opsigt. Landet har allerede et væld af hjemlige kæder, der tilbyder alt fra suppe og bagte kartofler til pandekager og kålpirogger til kunder, der måtte være trætte af burgere.

Men den Putin-tro Nikita Mikhalkov er ikke hvem som helst, og der gik ikke mange timer, før finansieringen af det symbolske projekt tilsyneladende var faldet på plads.

Pengene vil ganske vist ikke komme direkte fra det russiske budget, sådan som instruktøren havde bedt om, men fra en statslig kreditinstitution, der kan yde et subsidieret lån på 70 procent af det krævede beløb, skriver avisen RBK fredag.

Burgerkampen har været oppe på højeste niveau. Landets vicepremierminister bekræfter, at han onsdag holdt et møde om sagen. Mikhalkov mødtes for nyligt med Putin selv, bekræfter hans pressefolk.

Vrede pensionister

Afgørelsen blev dog ikke modtaget med jubel alle steder. En forening af pensionister i millionbyen Jekaterinburg beskylder den 69-årige Mikhalkov for at misbruge sit nære forhold til præsidenten.

»Vi SPISER HJEMME hver dag, uden det fører til nogen som helst udgifter for staten,« skriver pensionisterne syrligt i et åbent brev.

Nikita Mikhalkov, der vandt en Oscar for filmen »Brændt af Solen« i 1994, er erklæret monarkist og en af Putins mest kendte støtter i kulturlivet.

På de sociale medier blev nyheden mod­taget med lige dele moro og vantro. På Twitter blev Mikhalkovs karakteristiske overskæg straks omskabt til et omvendt McDonalds-logo. Andre krævede prompte milliarder til egne mere eller mindre patriotiske ideer.

En lokalpolitiker fra byen Perm meddelte, at han ville skrive til Putin for at kræve penge til et »erotisk-patriotisk« magasin, der kan erstatte »importen« af det amerikanske Playboy.

»Får jeg en milliard til det?« spurgte han drilsk på Facebook.

Landets tidligere finansminister gennem 11 år, Aleksej Kudrin, blandede sig mere alvorstungt i debattten. Vilkårlig støtte til aktører på et marked, hvor konkurrencen er hård, er mere skadeligt for erhvervslivet end »nogen som helst McDonald’s«, skriver han.

McDonald’s i klemme

Den amerikanske burgerkæde er det seneste år kommet i klemme i det elendige forhold mellem Rusland og Vesten. Efter Vladimir Putins annektering af Krim i marts sidste år trak McDonald’s sig fra halvøen. Det fik en nationalistisk partileder, Vladimir Sjirinovskij, til at true med at smide virksomheden ud af Rusland,

I Krims hovedby, Simferopol, er McDonald’s’ tidligere lokaler nu overtaget af den russiske fastfoodkæde »Rusburger«. Som det fremgår af navnet, er det dog stadig burgere, der bliver langet over disken.