Præsidentens søn: Jeg blev truet med en pistol

Joe Bidens søn, Hunter Biden, er familiens sorte får. Han lignede på et tidspunkt et problem for Joe Bidens chancer for at vinde valget. Nu fortæller han om sit skandaløse liv i en ny selvbiografi.

Arkivfoto. Hunter Biden (venstre) og hans afdøde bror Beau Biden (højre) sammen med Joe Biden, da han blev indsat som vicepræsident i 2009. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID MCNEW/AFP/RITZAU SCANPIX

Hunter Biden har virkelig været på dybt vand. Det er ikke nyt, det vidste vi godt.

Men i en ny selvbiografi fortæller Joe Bidens søn i detaljer, hvor store hans problemer har været, og hvor heftigt hans misbrug har været.

Her er et udpluk af nogle af de mest opsigtsvækkende beretninger fra Hunter Bidens nye bog »Smukke Ting«, som også udkommer på dansk 6. april.

Han husker dødsulykken

Hunter Bidens liv begynder med en tragisk ulykke.

Hans mor, Neilia, havde taget børnene med på køretur for at hente et juletræ i december 1972. Treårige Hunter og hans næsten fireårige bror, Beau, på bagsædet, og den 13 måneder gamle lillesøster, Naomi, spændt fast i en lift på forsædet.

»Pludselig så jeg min mors hoved dreje skarpt til højre,« skriver han ifølge The New York Times.

»Jeg husker ikke andet om hendes ansigt end blikket i hendes øjne og hendes munds udtryk. Hendes hoved gyngede.«

Bilen blev ramt af et lastbil i et kryds. Hunter Bidens mor og hans lillesøster blev dræbt. Den værste tragedie havde ramt Joe Bidens familie.

Det næste, Hunter Biden husker, er, at han vågnede op på hospitalet ved sin af sin bror.

»I love you. I love you. I love you,« var det første, broderen sagde, skriver Hunter Biden i bogen.

Et vildt misbrug

Femten år senere købte Hunter Biden sin første klump crackkokain i Washington, D.C.’s, centrum, mens hans far, Joe, sad i Senatet.

Dér begyndte et heftigt misbrug af både stoffer og alkohol.

»Jeg kunne altid drikke fem gange så meget som alle andre,« fortæller han i bogen ifølge NPR.

Hunter Biden beskriver for læserne, hvordan han roder rundt i en teltlejr for hjemløse for at skaffe sit næste fix.

»Jeg gik rundt om folk, der sov på tynde stykker pap. Bag dem, så jeg et skævt telt uden lys. Det var helt mørkt. Det eneste, jeg så, var pistolen, der blev stukket op i ansigtet på mig,« skriver han.

Hunter Biden fortæller, hvordan han gået rundt i talrige amerikanske storbyer på jagt efter stoffer og endda selv har fremstillet det derhjemme. På et tidspunkt begyndte han at tage crack dagligt, og en hjemløs crackmisbruger flyttede ind hos ham, og de udviklede et romantisk forhold.

Hunter Biden takker i bogen sin hustru for, at han i dag er stoffri – han mødte den sydafrikanske filminstruktør Melissa Cohen i maj 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix.

Hunter Biden har flere gange været på afvænningscentre for både stof- og alkoholmisbrug. Men igen og igen er han faldet tilbage i misbruget.

»Jeg har været så desperat efter alkohol, at jeg ikke kunne vente en blok fra spiritusbutikken til lejligheden uden at tage proppen af flasken og tage en tår,« skriver Hunter Biden i forordet til sin bog:

»I de sidste fem år er mit ægteskab gennem 20 år gået i stykker, jeg er blevet truet med våben, og på et tidspunkt måtte jeg gå under jorden og boede på et motel for 59 dollar pr. nat. Jeg skræmte min familie mere end mig selv.«

Mens hans far var vicepræsident, døde Hunter Bidens storebror, Beau, af en hjernesvulst, hvilket igen fik Hunter Biden til at drikke tæt. Han kunne drikke 12-16 timer om dagen:

»Jeg spiste ikke meget ud over, hvad man kunne få i spiritusbutikken, såsom Doritos, flæskesvær og nudler.«

Ukraine-skandalen

Hunter Biden blev et kendt navn i USA i forbindelse med Burisma-sagen i Ukraine og den første rigsretssag mod daværende præsident Donald Trump.

Som præsident havde Donald Trump bedt den nyslåede ukrainske præsident om at åbne en korruptionsundersøgelse mod det gasselskab, som Hunter Biden har siddet i bestyrelsen for, Burisma.

Det er aldrig blevet bevist, at Hunter Biden foretog sig noget i ulovligt i sine forretninger med lyssky udenlandske virksomheder og forretningsmænd. Men op til valget forsøgte Republikanerne og Fox News konstant at beskylde Hunter Biden for at være korrupt.

Hunter Biden bruger kun 18 sider på skandalen i bogen, skriver The New York Times.

Han hævder, at han blev udsat for en hetz fra republikanere.

»Det blev en sag, fordi Donald Trump frygtede, at han ikke ville blive genvalgt,« skriver Hunter Biden ifølge The Guardian.

»Han promoverede konspirationsteorier om det arbejde, jeg lavede i Ukraine og Kina, selvom hans egne børn havde stukket millioner i lommen i Kina og Rusland og hans egen kampagnechef (Paul Manafort, red.) sad i fængsel for at hvidvaske mange flere millioner fra Ukraine.«

Hunter Biden erkender dog, at han nok hovedsageligt fik det ukrainske topjob, fordi hans far på det tidspunkt var USAs vicepræsident.

»For at sige det direkte: At have en Biden i Burismas bestyrelse var et højlydt og klart »fuck dig« til Putin.«