Politiet jagter tre navngivne mænd efter Charlie Hebdo-massakren

Myndighederne i Frankrig føler sig nu så sikre på, hvem de formodede gerningsmænd fra magasin-attentat er, at de har frigivet navnene på de tre.

Foto: YOAN VALAT. Franske specialstyrker står vagt uden for den lejlighedsbygning nær Reims, som man kort efter midnat ransagede.
Læs mere
Fold sammen

Trods timelange eftersøgninger fra tusindvis af politifolk er tre formodede gerningsmænd bag attentatet mod Charlie Hebdo fortsat på fri fod natten til torsdag.

En specialstyrkeaktion ved et lejlighedskompleks i den nordøstlige by Reims kort før midnat medførte ingen pågribelser, og ifølge flere franske medier var aktionen et forsøg på at skaffe dna-spor og andre beviser, som kunne pege mod de formodede gerningsmænd.

Myndighederne leder angiveligt efter to brødre fra en forstad til Paris. Brødrene mistænkes for at have udført onsdagens angreb mod det satiriske ugemagasin Charlie Hebdo, hvor 12 blev dræbt.

Også en tredje mand, der skulle være fra Reims, efterlyses i forbindelse med angrebet - han har muligvis været chauffør for de to brødre.

Kort efter midnat rapporterer flere internationale medier, herunder New York Times, BBC og The Independent, at fransk politi har frigivet navnene på de tre mistænkte.

Det drejer sig ifølge fransk politi om brødreparret Said og Cherif Kouachi på 32 og 34 år, samt den 18-årige Hamyd Mourad. Alle tre mænd skulle være franske statsborgere.

De tre mænd slap væk fra Charlie Hebdo efter at have angrebet magasinets hovedkvarter med maskinpistoler i omkring fem minutter.

10 blev dræbt under angrebet på Charlie Hebdo, mens yderligere to betjente mistede livet foran bygningen.

Efter angrebene løb to af gerningsmændene hen til en ventende bil og kørte fra stedet. Siden hen skiftede de til en anden bil - muligvis på grund af skader på deres egen bil.

Video af det brutale drab på den ene betjent på et fortorv foran Charlie Hebdos hovedkvarter er siden blevet offentliggjort. Her ses mændene løbende, mens de råber »Vi har hævnet profeten Mohammed« og »Allahu Akbar - Gud er stor«.

Charlie Hebdo er kendt for sine kontroversielle tegninger - blandt andet af profeten Mohammed.

Præsident Francois Hollande kaldte efterfølgende angrebene for »barbariske« og kaldte det »uden tvivl« en terrorhandling. Terrorberedskabet blev også efterfølgende løftet til det højeste niveau.

Hollande har siden erklæret torsdag den 8. januar for national sørgedag i Frankrig.

Overalt i Frankrig har folk onsdag aften stimlet sammen for at sprede budskabet »Je suis Charlie - jeg er Charlie« i sympati med de dræbte, deres pårørende og de mange sårede.

Også i Danmark var flere - blandt andre statsminister Helle Thorning-Schmidt og Venstres formand Lars Løkke Rasmussen - samlet på Kgs. Nytorv i København foran den franske ambassade, hvor der blev tændt lys og lagt blomster.

Flere efterlod også kuglepenne som en stille støtte til Charlie Hebdo.