Passive eksbetjente får flere års fængsel i George Floyd-sag

Eksbetjent burde have grebet ind, da George Floyd mistede livet under brutal anholdelse, lyder afgørelse.

Arkivfoto: Der blev her holdt en tale ved toårsdagen for drabet på George Floyd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Craig Lassig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tidligere politibetjent i Minneapolis er onsdag blevet idømt tre års fængsel for sin rolle i drabet på George Floyd, som skabte store protester på tværs af USA.

Den 28-årige eksbetjent J. Alexander Kueng skal i fængsel, fordi han ikke hjalp George Floyd, som var sort, da den hvide betjent Derek Chauvin pressede sit knæ mod Floyds hals i ni minutter.

Ifølge dommen er J. Alexander Kueng skyldig i at berøve borgerrettigheder fra Floyd og i ikke at komme ham til hjælp.

Han blev sammen med to andre betjente kendt skyldig i februar. Det er skyldkendelsen, som en dommer er kommet med onsdag.

I februar blev Chauvin idømt 20 år og fem måneders fængsel for at have overtrådt Floyds rettigheder. Han var i forvejen idømt 22,5 års fængsel for drabet på Floyd.

Betjentene blev i maj 2020 sendt ud til en dagligvarebutik i Minneapolis, som ligger i delstaten Minnesota.

Her forsøgte de at tage Floyd til afhøring, fordi han var under mistanke for at have brugt en falsk 20 dollarseddel til at købe cigaretter.

Episoden udviklede sig, og Derek Chauvin placerede sit knæ på Floyds hals. Knæet forblev der, selvom Floyd flere gange sagde, at han ikke kunne trække vejret og endte med at dø af det.

Kueng havde ifølge anklagere i otte minutter sit knæ på Floyds underkrop. Men det er altså hans manglende indgriben over for Chauvin, som han dømmes for.

Ifølge anklagere burde de tre andre betjente, heriblandt Kueng, som så på, mens Floyd blev dræbt, ud fra deres træning og ud fra »basal menneskelig anstændighed« have vidst, at de havde pligt til at gribe ind, mens Floyd bad for sit liv og til sidst var livløs under Chauvins knæ.

Floyd-sagen vakte opsigt Jorden over, fordi den blev fanget på video, som viste Floyd sige, at han ikke kunne trække vejret.

Det udløste massive demonstrationer i USA og andre steder i verden mod raceulighed.

Det er forholdsvist sjældent, at politibetjente bliver holdt strafferetligt ansvarlige for kollegers overdrevne brug af magt i USA.

/ritzau/Reuters