Øjenvidner: Mindst fem dræbt i Kabuls lufthavn

Vidne i lufthavnen siger, at det er uklart, hvorvidt ofre blev dræbt af skud eller om de blev mast til døde.

 
Afghanere samlet foran Hamid Karzai lufthavn med lyden af skud i baggrunden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst fem mennesker er blevet dræbt i lufthavnen i Afghanistans hovedstad, Kabul. Det skete, da hundredvis af mennesker med magt forsøgte at sikre sig plads i fly for at komme ud af landet, siger øjenvidner til Reuters.

Et øjenvidne siger, at han så fem omkomne blive kørt væk.

Et andet vidne i lufthavnen siger, at det er uklart, hvorvidt ofrene blev dræbt af skud, eller om de blev mast til døde under et panikløb.

Ingen myndigheder har indtil videre kommenteret øjenvidneberetningerne fra lufthavnen.

Amerikanske soldater i lufthavnen affyrede tidligere mandag skud op i luften, og dramatiske fotos og videooptagelser på sociale medier viste kaotiske scener. En stor menneskemængde løb ud på startbanerne i håb om at komme på et fly, som var på vej ud af landet efter Talibans magtovertagelse i weekenden.

Hundredvis af mennesker stod og fulgte nogle få, der med held nåede op ad trapperne på fly, der skulle til at lette. Nogle hang i deres hænder på ydersiden af flytrapperne.

Panikslagne familier, der håbede at kunne flygte, var mødt op i lufthavnen med overfyldte kufferter og skræmte børn. På et tidspunkt blev der affyret varselsskud af amerikanske soldater i et forsøg på at få skabe mere ro i lufthavnen.

»Det var meget skræmmende. der blev affyret mange skud op i luften,« siger et vidne.

»Vi er bange for at være i Kabul og forsøger at komme væk,« sagde en 25-årig mand, som kun ønskede at få nævnt sit fornavn, Ahmed.

Mange var taget ud til lufthavnen på baggrund af rygter eller »falske nyheder« spredt via sociale medier.

»Jeg læste på Facebook, at Canada giver asyl til flygtninge fra Afghanistan,« tilføjede manden og sagde, at han var i livsfare, fordi han havde gjort tjeneste i hæren.

/ritzau/Reuters