Nyt studie giver håb for rygere: Det er aldrig for sent at stoppe

Så snart man stopper med at ryge, begynder raske celler at erstatte de syge celler i lungerne. Og det sker, uanset hvor sent i livet man stopper, viser et nyt, men begrænset studie.

En britisk undersøgelse af lungebiopsier viser overraskende resultater af rygestop. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Bruna/Ritzau Scanpix

Læge Pete Campbell har fulgt eksrygere, som har røget mere end 15.000 pakker cigaretter i løbet af livet. Et par år efter et rygestop var dette ikke længere til at se på de nu tidligere rygeres lunger.

De havde så at sige helet sig selv, viser et nyt studie, som Pete Campbell har foretaget, ifølge The Guardian. Studiet er foretaget for det britiske Wellcome Sanger Institute og udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature.

»Rygere, som har røget meget i 30, 40 eller måske endnu flere år, fortæller mig ofte, at det uanset hvad er for sent at stoppe med at ryge – skaden er allerede sket,« skriver Pete Campbell i en pressemeddelelse.

Hans studie peger imidlertid på det modsatte: Det er aldrig for sent at stoppe med ryge.

I studiet har Pete Campbell undersøgt lungebiopsier fra 16 personer. Nogle af dem er rygere, nogle er eksrygere, og så er der voksne og børn, som aldrig har røget. I biopsierne har han søgt efter celleforandringer, som kan føre til kræft.

Undersøgelsen viser, at der er celleforandringer i ni ud af ti lungeceller på rygerne – også den slags, der kan føre til kræft.

Blandt de tidligere rygere så det anderledes ud. Her var de beskadigede lungeceller blevet erstattet af sunde celler – og lignede cellerne hos de voksne og børn, der aldrig har røget en cigaret, skriver The Guardian.

40 procent af eksrygernes lungeceller var raske – fire gange så mange som hos rygerne.

Det er uklart, hvordan det kan lade sig gøre for kroppen at erstatte beskadigede celler, men der er en sandsynlighed for, at kroppen har et »lager«, hvor raske celler opbevares, indtil der er brug for dem.

»Så snart en person stopper med at ryge, kommer cellerne gradvist fra det sikre lager for at erstatte de beskadigede celler,« siger Pete Campbell ifølge The Guardian.

Kun 16 personer har deltaget i studiet, og det er derfor ikke repræsentativt, men kan bane vej for yderligere forskning på området.