Nyt studie: Det er ikke kun host og nys, der spreder coronavirus – helt almindelig tale kan også være en synder

En hold forskere har fundet tegn på, at også ganske almindelig tale kan overføre coronavirus – det kan betyde, at det ikke kun personer, der nyser og hoster, som udgør en særlig smitterisiko. Studiet er et af de seneste, der indikerer, at covid-19 er mere genstridig end som så.

Ifølge et hold forskere kan det tyde på, at helt almindelig tale kan overføre coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Der er stadig meget, vi ikke ved, når det kommer til den måde, coronavirus smitter på. Forskere forsøger konstant at gøre os klogere, og nu tyder det ifølge et hold forskere fra det amerikanske National Institutes of Health på, at den genstridige virus også kan overføres ved helt almindelig tale.

Det skyldes, at ganske små dråber spyt kan blive slynget ud af munden, når vi taler. Ifølge forskerne bliver der udsendt flere tusind helt små dråber, selv når blot man siger ordene »stay healthy«.

Det skriver flere internationale medier, herunder Newsweek. Det bliver understreget, at studiet endnu ikke er hverken offentliggjort eller peer reviewed. Sidstnævnte betyder, at fagfæller bedømmer studiets videnskabelige konklusioner. Det til trods er forskerne bag de tidlige konklusioner sikre på, at fundet kan have stor betydning i udviklingen af strategier, der kan bremse spredningen af coronavirus.

»Dråber, der bliver udsendt ved tale, er meget mindre end dem, der bliver udsendt ved et nys eller et host,« skriver forskerne ifølge Newsweek og fortsætter:

»Ikke desto mindre er de store nok til at bære på respiratoriske bakterier (herunder mæslingevirus), influenzavirus og tuberkulosebakterier. Derudover har flere studier vist, at tale faktisk producerer signifikant flere dråber end hoste,« skriver forskerne og understreger, at der fortsat er brug for yderligere forskning i forlængelse af deres konklusion.

Desuden fandt forskerne belæg for, at man kan nedbringe antallet af udsendte dråber, såfremt man bærer mundbind. Hvis forskernes konklusioner bliver godkendt, er opfordringen fra forskerne, at man bør bære mundbind, skriver Newsweek. Ifølge The Guardian vil resultaterne genstarte debatten om, hvorvidt der skal opfordres til brug af mundbind.

Flere lande anbefaler borgere at bære mundbind, men de danske sundhedsmyndigheder står fast på, at der ikke er påvist nogen effekt mod spredningen af coronavirus ved at bære mundbind. Sundhedsmyndighederne opfordrer således til, at ikkesmittede borgere ikke skal bære mundbind.

20 meters afstand

Tidligere fredag kunne Berlingske fortælle om endnu et studie, der har fundet frem til opsigtsvækkende konklusioner om, hvordan coronavirus smitter.

Ifølge et hollandsk-belgisk studie tyder det på, at coronavirus kan smitte på langt større afstande end hidtil antaget. Ifølge forskerne er det ikke nok at holde to meters afstand, hvis der er tale motionsformer som løb og cykling.

Løbere og langsomme cyklister bør holde en afstand på ti meter, mens hurtige cyklister bør opretholde en afstand på hele 20 meter, lyder nogle af konklusionerne, som du kan læse mere om her.