Nyt bekymrende studie: Cyklister kan smitte med virus-»slipstrøm« på 20 meters afstand

Ny forskning tyder på, at covid-19 kan smitte over meget længere afstande end hidtil antaget. Fodgængere, løbere og særligt cyklister skal være opmærksomme på, at reglerne for smittefare kan ændre sig markant ved udendørsaktivitet.

Forskere anbefaler, at man undgår at løbe i hinandens »slipstrøm«, med mindre man kan holde godt ti meters afstand til hinanden. Den bedste løsning er at løbe side om side med to meter i mellem sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Coronaepidemien har tvunget mange til drastisk at ændre vaner. Indtil videre har man betragtet udendørsaktiviteter som relativt sikre med hensyn til risikoen for smittefare.

Men en ny hollandsk-belgisk undersøgelse, under ledelse af professor og ingeniør Bert Blocken fra Eindhovens Tekniske Universitet, fortæller noget andet og tegner et noget mere bekymrende billede af covid19-smittens anatomi. Særligt hvad angår motion i tæt befolkede områder.

Det internationale hold af forskere undersøgte, om de gængse tommelfingerregler for afstand stadig var gangbare, når man overfører dem til udendørstilstande, hvor for eksempel motionister bevæger sig på den samme rute/sti.

Undersøgelsen, som blandt andet omtales i The Brussel Times, tyder på, at indendørsreglen om, at man er på sikker afstand fra smittefare, hvis man opretholder 1,5-2 meters afstand til andre, ikke er brugbar, når vi taler om udendørsaktiviteter som løb og cykling.

Smittebærende partikler

I et udendørsscenarie, hvor fysisk aktivitet kan resultere i kraftig vejrtrækning og eventuelt hoste, viser undersøgelsen, at man bør være ekstra opmærksom på, at en person, der befinder sig bag ved, for eksempel en løber eller cyklist, langt nemmere kommer i kontakt med udåndede, smittebærende partikler, selv når de overholder de typiske indendørs afstandsregler.

Forskere foretog flere simulationer, (blandt andet publiceret på Twitter, som du kan se herover, eller via linket), hvor de lod motionister løbe bag hinanden, mens en computer undersøgte luftstrømmene omkring dem. Simulationen viste, at personer, der bevæger sig til fods udendørs, bør holde en afstand på godt fire meter til den nærmeste foranliggende person, hvis man vil undgå deres »slipstrøm« af partikler.

Løbere og langsomme cyklister bør holde en afstand på ti meter, mens hurtige cyklister bør opretholde en afstand på hele 20 meter.

Forskere bemærkede også, at det er særlig vigtigt, at man undgår at følge den samme rute som den foranliggende, hvis man vil undgå slipstrømmen med de uønskede partikler. Man anbefaler i stedet folk at løbe side om side. Med to meters afstand.

Studiet er dog kun foreløbigt og er pt. ikke blevet peer reviewed og handler primært om aerodynamik og ikke virologi. Det har affødt en del kritik.

Bert Blocken udtaler til nyhedsmagasinet Vice, at han og hans kollegaer valgte at publicere resultaterne uden peer review, da »krisen er global og situationen presserende«.

Blocken fortsætter: »Havde vi kendt til resultaterne og valgt at vente med publicering, havde vi også mødt kritik for det.«

Det etisk rigtige at gøre

Bert Blocken understreger i en kommentar sent fredag aften til Berlingske, at han er ingeniør og ikke virolog, men har undersøgt luftstrømme omkring løbere og cyklister i 15 år. Han skriver derudover, at de i studiet udelukkende hævder to ting angående virologi og infektionsrisici.

1. At det er at foretrække at ikke indånde eller at få spytdråber på ansigtet.

2. At den mest effektive måde at overføre virus på er igennem udåndede spytdråber fra en person til en anden. Hvilket understøttes at store mængder litteratur om emnet der er offentliggjort efter SARS epidemien i 2002.

Blocken forklarer, at årsagen til, at de valgte at offentliggøre undersøgelsen uden peer review er, at processen er ekstremt tidskrævende.

»Skulle vi sige til offentligheden: Vi har en nyhed, desværre kan vi ikke fortælle jer før nu, da vi har været mere optagede af vores finansiering og overholdelsen af typisk procedure. Er det vigtigere end offentlighedens helbred? Det ville være uetisk. Eller vi kunne gøre, hvad vi har gjort. Først resultater, så medier, så yderligere forskning, og så den endelige artikel. Ikke den mest behagelige for løsning for os selv, men i det mindst kan vi sove om natten,« skriver Blocken til Berlingske.

Professor Blocken har på Twitter understreget, at han absolut mener, at folk stadig bør både løbe og cykle, men at de bør holde ansvarlig afstand til hinanden.

(artikel opdateret kl. 19.48 og 23.40).