Nye eksplosioner i Sverige i nat: To ejendomme i Malmø ramt

For anden weekend i træk er indbyggerne i Malmø vidne til eksplosioner i ejendomme.

Både i denne weekend og i sidste weekend har der været bombeeksplosioner i Malmø. Billedet er fra sidste weekend og viser kriminalteknikere i gang med at sikre spor. Fold sammen
Læs mere
Foto: 50090 Johan Nilsson/TT

To voldsomme eksplosioner rammer Malmø i løbet af få timer

På under seks timer blev Malmø sent søndag aften og natten til mandag ramt af to voldsomme eksplosioner.

Ingen personer er kommet til skade.

Det oplyser politiet til flere svenske medier, herunder Sydsvenskan.

Den første eksplosion fandt sted på Censorgatan. Her er indgangen til en etageejendom blevet ødelagt.

Politiet blev alarmeret klokken 21.34. Kort tid efter var politi, ambulancer og redningsmandskab på stedet.

Et vidne fortæller til Sydsvenskan, at eksplosionen »kunne høres helt til Nydala«, der ligger cirka en kilometer væk.

Den anden eksplosion skete i en trappeopgang i bydelen Rosengården få minutter i tre om natten.

Ifølge politiet blev en dør flået af med voldsom kraft som følge af eksplosionen.

»Redningsmandskabet er på plads, og de fortæller, at der er sket en kraftig eksplosion, og at der er skader på en trappeopgang, oplyser en polititalsmand til Aftonbladet.

Avisen Sydsvenskan skriver, at en genstand efter alt at dømme er blevet detoneret mod én bestemt lejlighed, men at samtlige døre i opgangen er beskadiget.

»Der er vinduer, som er blæst ud, ødelagte lejlighedsdøre og en hel etage, der har synlige skader i betonkonstruktionen,« siger Gustaf Sandell, der er vagtchef i redningstjenesten.

I sidste weekend var der også to eksplosioner inden for kort tid ved beboelseskomplekser i Malmø.

Den første eksplosion skete omkring klokken 04.30 natten til søndag. Politiet fandt på stedet en ung mand, som var alvorligt såret. Han mistænkes for selv at stå bag eksplosionen.

Cirka 20 minutter senere var der en eksplosion ved et boligkompleks i Norrbäcksgatan. Nogle kilometer fra den første eksplosion. Her kom ingen til skade.

/ritzau/

3.600 er døde efter vold mellem kristne og muslimer i Nigeria

Uroligheder mellem kristne og muslimer har kostet mere end 3.600 personer livet i Nigeria siden 2016. Og langt de fleste drab er sket i år.

Det oplyser Amnesty International i en ny rapport.

Rapporten dokumenterer en tiltagende vold i landet, som kan påvirke det nigerianske præsidentvalg i februar 2019.

En forladt farm i Jos i det centrale Nigeria efter et sammenstød mellem kristne og muslimer. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEFAN HEUNIS.

Præsident Muhammadu Buhari genopstiller med håbet om at sikre sin anden periode som præsident.

Men hans valgkamp er påvirket af anklager om, at han har valgt side i den voldelige konflikt mellem muslimske hyrder og kristne landmænd.

For de muslimske hyrder er en del af den etniske gruppe fulani, som præsidenten også er en del af. Præsidenten har afvist alle anklager om at holde hånden over hyrderne i konflikten.

»De nigerianske myndigheder har fejlet ved hverken at efterforske de lokale sammenstød eller bringe gerningsmændene for retten,« skriver Amnesty i rapporten.

»Det har medført en blodig eskalering i konflikten mellem landmænd og hyrder landet over og resulteret i mindst 3.641 døde i løbet af de sidste tre år.«

Ifølge Amnesty har den eskalerede konflikt også fordrevet tusindvis af mennesker fra deres hjem.

Siden januar 2016 har der været i alt 310 dødelige sammenstød mellem grupperne. 57 procent af sammenstødene er sket i 2018, lyder det i rapporten.

»Angrebene har været planlagte og koordinerede med brug af AK-47 maskingeværer,« siger Osai Ojigho, direktøren for Amnesty i Nigeria.

»Alligevel har myndighederne gjort meget lidt i forhold til forebyggelse, anholdelser og retsforfølgelse. Selv når der har været tilgængelig information om gerningsmændene,« siger hun.

I den første halvdel af 2018 har konflikten kostet seks gange så mange mennesker livet som angreb begået af den militante gruppe Boko Haram.

Det vurderer ICG, International Crisis Group.

Volden har rod i en længere strid om jord og ressourcer, som ifølge eksperter er blevet forværret af klimaforandringerne.

/ritzau/

24-årig favorit fra Filippinerne vinder Miss Universe 2018

Catriona Gray fra Filippinerne vinder skønhedskonkurrencen Miss Universe 2018. Det skriver konkurrencen på sin Twitter-profil.

Skønheder fra 93 andre lande måtte se skuffede til, da den 24-årige filippiner, som flere bookmakere havde som favorit, blev udråbt til årets Miss Universe ved søndagens show i Thailands hovedstad, Bangkok.

Miss Universe 2018, Catriona Gray. Fold sammen
Læs mere
Foto: RUNGROJ YONGRIT.

Det er fjerde gang, at Filippinerne vinder den internationale skønhedskonkurrence.

På andenpladsen kom sydafrikanske Tamaryn Green, som blev efterfulgt af Sthefany Gutiérrez fra Venezuela på tredjepladsen.

Den danske deltager, 22-årige Helena Heuser, kvalificerede sig ikke til top 20.

Årets vinder er TV-vært, sangerinde og model. Hendes mærkesager er blandt andet bedre forhold for personer, der lider af HIV og AIDS, oplyser konkurrencen på sin hjemmeside.

Ved årets konkurrence har unge kvinder fra i alt 94 lande deltaget, hvilket er et rekordhøjt antal. Sidste år deltog 92 kvinder, hvilket også dengang slog rekord.

Det er i år første gang, at en transkønnet deltager har været med i opløbet om titlen som Miss Universe. Det var den 27-årige Angela Ponce fra Spanien.

Konkurrencen har været åben for transkønnede, siden en canadisk deltager blev diskvalificeret i 2012, fordi hun ikke genetisk var født som kvinde.

Derudover er alle syv medlemmer af Miss Universe-komitéen for første gang besat af udelukkende kvinder.

Danmarks Miss Universe 2018-deltager, Helena Heuser. Fold sammen
Læs mere
Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA.

Miss Universe er drevet af Miss Universe Organization og blev første gang afholdt i 1952. Miss Universe er ejet af to medieorganisationer.

Fra 1998 til 2015 var Miss Universe Organization ejet af USAs nuværende præsident, Donald Trump.

Blandt andre skønhedskonkurrencer findes Miss World, der har eksisteret siden 1951 og er den ældste skønhedskonkurrence.

Derudover findes skønhedskonkurrencen Miss Earth, der blev startet i 2001 som et forsøg på at øge fokus på miljøet.

/ritzau/