Ny vaccine viste effekt på 90 procent: Efter hård kritik skal den nu i global omtest

Medicinalgiganten AstraZeneca er af kritikere blevet beskyldt for at »pynte« på resultaterne af deres første fase tre-forsøg. Det har omgående fået investorerne til at reagere negativt. Og nu skal vaccinen i omtest.

 
En vaccine mod covid-19 kan meget snart blive til virkelighed. Særligt to amerikanske og en svensk-engelsk medicinalvirksomhed har opnået lovende testresultater med deres vaccinekandidater. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Geertsen, Kristina Finne Fold sammen
Læs mere

Der var jubel i Storbritannien og Sverige, da en ny vaccinekandidat fra University of Oxford og AstraZeneca tidligere på ugen blev erklæret succesfuld mod covid-19. Resultaterne viste en effekt på 70 procent – og i nogle tilfælde helt op til 90 procent.

Men begejstringen var ikke at spore i aktiekursen hos AstraZeneca den følgende dag. For kort efter offentliggørelsen af resultaterne kritiserede en førende amerikansk analytiker dem hårdt. Derfor skal vaccinen nu ud i en global omtest, skriver The Guardian.

Det var Geoffrey Porges fra investeringsbanken SVB Leerink, som tidligere på ugen beskyldte medicinalgiganten for at »pynte« på resultaterne. I et investeringsnotat skrev han, at vaccinen »aldrig vil blive godkendt« i USA.

Mandag lød det fra AstraZeneca, at forsøgene med den nye vaccine viser en sammenlagt effekt på 70 procent. Men selskabet forklarede i samme ombæring, at det har forsøgt sig med forskellige doseringer af vaccinen, som skal gives ad to omgange.

I en gruppe på omkring 2.700 deltagere har studiet således forsøgt med en halv dosis i første omgang og en fuld dosis en måned senere. Det viste en effekt på 90 procent.

I en anden del af studiet fik en gruppe på omkring 8.900 deltagere fuld dosis både i første og anden omgang. Her var der en effekt på 62 procent.

Det er sådan, AstraZeneca er nået frem til en samlet effekt på 70 procent. Men metoden har altså fået kritik.

Ingen over 55 i kontrolgruppen

For den mindste kontrolgruppe på 2.700 deltagere har ikke inkluderet nogen over 55 år, har AstraZeneca bekræftet, og kritikerne er derfor skeptiske over for, hvor godt man kan stole på de resultater, der viser en effekt på 90 procent. Især fordi vi ved, at covid-19 rammer ældre mennesker hårdere.

Andre kritiserer forsøget for ikke at favne en tilstrækkeligt mangfoldig gruppe testpersoner. Ikke bare, når det gælder alder, men også, når det gælder køn og etnicitet. Det kan skabe problemer for en godkendelse af den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse, skriver The Guardian.

Derfor vil AstraZeneca nu iværksætte et nyt globalt forsøg, hvor alle deltagerne altså gives den nye dosering. Det vil formentlig ikke ændre på tidslinjen for godkendelse og udrulning af vaccinen i Storbritannien og EU, der allerede har bestilt mange millioner doser af den.

John Bell, professor i medicin ved University of Oxford og sundhedsrådgiver for den britiske regering, affejer kritikken fra SVB Leerink. Han forklarer, at den britiske lægemiddelstyrelse har godkendt alle protokoller for vaccineforsøgene.

Han tilføjer i øvrigt, at det ikke er længe siden, at en vaccine kunne godkendes til brug, hvis den viste en effekt på over 60 procent.

»Vi er langt over det. Jeg kan ikke komme i tanker om nogen grunde til, at regulatorerne ikke skulle godkende det,« siger han til The Guardian.

AstraZenecas vaccine var den tredje vaccine, som viste positive resultater, og den tegner især godt for udviklingslande, fordi den er billig at udvikle og kan opbevares ved almindelig køleskabstemperatur.