Ny FN-rapport udpeger »alvorlig trussel«: Mens insekterne dør, svinder verdens madforsyning ind

FN har udgivet en ny rapport, der med data fra 91 lande og flere end 175 forskere udpeger en alvorlig trussel mod verdens madforsyning.

ssasfasfaa
Ifølge studiet er 63 procent af verdens planter, 11 procent af verdens fugle og fem procent af verdens fisk og svampe faldende i antal. Også 17 procent af de insekter, der bestøver verdens planter, er ved at uddø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix

Insekter, planter og organismer dør. Og det er dårligt nyt for os mennesker, for jo færre der bliver af dem, des mindre bliver der også af vores mad.

Sådan skriver The Guardian om en ny FN-rapport, der med data fra 91 lande og flere end 175 forskere skildrer en »alvorlig trussel« mod verdens fødevarer.

Groft forklaret er det os mennesker, der udgør truslen, for naturens biodiversitet falder, mens mennesker omdanner naturreservater til landbrug og byer, og fabrikker sprøjter kemikalier ud i atmosfæren.

Alt dette går ikke bare ud over naturen – det har også direkte indflydelse på verdens fødevareproduktion, står der i rapporten.

For mens naturens biodiversitet lider »invaliderende« tab, både under og over vandoverfladen – i jordarter, skove, græsmarker, koralrev, mangroveskove og søgræs – går det ud over de organismer, vi lever af.

Der bliver nemlig færre og færre af de arter, som spiller en afgørende rolle i fødevareproduktionen. Det gælder for eksempel de fugle, der holder andelen af skadedyr nede i landbruget, og det gælder mangrovetræer, der vokser langs kyster og flodbredder og hjælper til med at holde vandet rent.

Ifølge studiet er 63 procent af verdens planter, 11 procent af verdens fugle og fem procent af verdens fisk og svampe faldende i antal. Også 17 procent af de insekter, der bestøver verdens planter, er ved at uddø.

»Det er en alvorlig trussel for vores fødevarer og miljøs fremtid,« konkluderer rapporten.

Selv om der aldrig er blevet produceret mere mad i verden, end tilfældet er nu, bekymrer forskerne bag rapporten sig over, at to tredjedele af fødevareproduktionen kommer fra blot ni afgrøder – blandt dem majs, ris, hvede, kartofler, sojabønner og palmeolie. Til sammenligning er der 6.000 andre kultiverede plantearter, som falder i antal, konkluderer rapporten.

»Der er et akut behov for at ændre måden, mad produceres på, og der er behov for at sikre, at biodiversiteten ikke er noget, der bliver fejet til side, men i stedet behandles som en uerstattelig ressource,« siger Julie Bélanger, som har været med til at udfærdige FN-rapporten, til The Guardian.

Ifølge rapporten er der i flere lande forøget interesse for at styrke biodiversiteten, fordi svækket biodiversitet kan mærkes i landenes økonomi. I Egypten bliver det for eksempel sværere at drive fiskeri, idet vandtemperaturen stiger.

Tidligere på måneden udgav det akademiske tidsskrift Biological Conservation en omfangsrig rapport, der skildrede, hvorledes insekter over hele kloden er ved at uddø.