Om 100 år kan insekterne være borte: »Naturen kan kollapse«

Insektarter uddør over hele kloden. Fortsætter dette, står naturens økosystemer over for et »katastrofalt kollaps«, advarer forskere bag nyt studie.

Insekterne er ved at uddø over hele kloden. Og det ser værst ud for sommerfuglene, viser nyt studie. På markerne i England er antallet af sommerfuglearter faldet med 58 procent på bare ni år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Suzanne Cordeiro/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det bliver kaldt »den sjette masseuddøen« og er allerede ved at indtræffe.

Tværs over kloden er insekter ved at uddø, og hvis den udvikling fortsætter, kan naturens økosystemer stå over for et »katastrofalt kollaps«, advarer forskere bag et nyt studie.

Undersøgelsen blev først publiceret i det akademiske tidsskrift Biological Conservation og er siden blevet beskrevet af The Guardian.

Undersøgelsen viser, at mere end 40 procent af alle insektarter er faldende i antal, og at en tredjedel af dem er truede. De uddør otte gange hurtigere end pattedyr, fugle og reptiler, og massen af insekter falder ifølge undersøgelsen 2,5 procent om året. Fortsætter dette, er insekterne væk om 100 år.

»Medmindre vi ændrer vores fødevareproduktion, vil alle insektarter være truede inden for få årtier,« fremgår det af undersøgelsen ifølge The Guardian.

»De konsekvenser, som dette vil have for planetens økosystemer, er mildest talt katastrofale,« lyder det videre i undersøgelsen.

Insekter spiller en vigtig rolle i jordens økosystemer. De er føde for andre dyr, de bestøver planter, og de nedbryder dødt materiale, så det kan genbruges i naturen. De er ifølge studiet »essentielle« for, at verdens økosystemer kan fungere.

Det er ikke første gang, at et studie konkluderer, at insekternes såkaldte biomasse er faldende. I 2017 viste et tysk studie, at den samlede biomasse af flyvende insekter i løbet af 27 år var faldet med 76 procent.

Et studie fra Puerto Rico viste i oktober, at antallet af fugle svandt ind i Luquillo-regnskoven. Hvorfor? Fordi 80 procent af regnskovens flyvende insekter og 98 procent af regnskovens insekter på landjorden var forsvundet.

Det nye studie adskiller sig fra sine forgængere på ét punkt: Det konkluderer, at tendensen er global. Over hele verden forsvinder insekterne, og det »bekræfter, at den sjette masseuddøen har enorm indflydelse på livsformerne på vores planet,« står der i undersøgelsen.

Forskerne har udvalgt 73 studier af insektfald – hovedsageligt fra vestlige lande, men også Australien, Kina, Brasilien og Sydafrika er medtaget i undersøgelsen. Tilsammen tegner de et dystert billede af, hvordan verdens insekter svinder ind.

I England er antallet af sommerfuglearter for eksempel faldet med 58 procent på ni år – fra 2000 til 2009 – på landbrugsjord. I USA er antallet af bier og humlebier halveret siden 1949.

»Hvis ikke insekttabet bremses, kan det få katastrofale konsekvenser for planetens økosystemer og menneskehedens overlevelse,« skriver forfatterne Francisco Sánchez-Bayo fra Sydney Universitet i Australien og Kris Wyckhuys fra China Academy of Agricultural Sciences i Beijing.

Det er hovedsageligt tab af naturområder - som bliver omdannet til landbrugsjord eller byområder -  der er årsag til det voldsomme fald, konkluderer forskerne. Også en brug af pesticider i konventionelt landbrug og global opvarmning har del i ansvaret, mener de.

Der er 17 gange så mange insekter på Jorden, som der er mennesker, og de udgør en vigtig grundsten i fødekæden. Forsvinder insekterne, vil også de dyr, der lever af insekterne, begynde at forsvinde.