Nu stilles der skarpt på politiet i Washington – fyresedler er allerede underskrevet

Tre politichefer må forlade deres stillinger efter stormen på Kongressen.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet i den amerikanske forbundshovedstad har fået alvorlige problemer, som foreløbigt har kostet chefen for Capitol Police, Steven Sund, jobbet.

Dels kan de stadig ikke forklare, hvorfor de lod tusinder af demonstranter gå ind på Kongressens område og lukkede flere hundrede ind i selve Kongressen uden at gå til modstand. Og dels bliver de beskyldt for racisme af fremtrædende sorte politikere og den kommende præsident Joe Biden.

For ingen er i tvivl om, at hvis folkemasserne havde bestået af sorte, så var de blevet mødt af en helt anden modstand og var måske endda blevet skudt i stedet for at blive konfronteret af et korps af venlige betjente, hvoraf nogle af dem var påfaldende venlige over for menneskemasserne og tilsyneladende stillede op til selfies med demonstranterne.

Biden modtog efter demonstranternes hærgen i Kongressen en sms fra sit barnebarn:

»Bedstefar, det er ikke i orden. Hvis det havde være en gruppe fra Black Lives Matter, der protesterede i går, så ville de blive behandlet meget, meget anderledes end de bøller, der stormede Kongressen,« skrev barnebarnet, og til det sagde Biden på et pressemøde:

»Og vi ved alle, det er rigtigt, og det er uacceptabelt. Totalt uacceptabelt.«

Ingen hegn

Og alle er i oprør over begivenheden. Borgmesteren i Washington D.C. forlanger en undersøgelse ikke alene af de mange forlydender, der har været fremme om et samarbejdende politi, men også af, hvorfor man ikke havde sat mere politi ind og opført mere hegn, når enhver kunne se, at der ville komme tusindvis af demonstranter til Washington den dag, hvor Kongressen endelig skulle bekræfte valget af Biden.

Også de to Sergeants at Arms – cheferne for henholdsvis den interne sikkerhed i Senatet og i Repræsentanternes Hus – blev afskediget. De to, Michael C. Stenger og Paul D. Irving, måtte forlade deres stillinger, fordi de to formænd, Mitch McConnell i Senatet og Nancy Pelosi i Repræsentanternes Hus krævede deres afgang.

Mitch McConnell var hård i tonen ikke alene over for de tre politichefer, men også over for demonstranterne.

»Skylden ligger hos de ukontrollable kriminelle, som brød døre ind, trampede på vores nations flag, kæmpede med politifolkene og prøvede at forstyrre en demokratisk proces, der var i gang, og de, der opildnede dem,« sagde formanden for Senatet.

Om den sidste bemærkning var møntet på præsident Donald Trump vides ikke, men det var en bemærkning, der bed sig fast i de mange kritikere af Trumps optræden forud for stormen på Kongressen.

Fornægteren

Sund blev fyret, fordi han i lang tid efter demonstranternes indtrængen i Kongressen stadig fastholdt, at hans politistyrke på 1.800 mand var klar til opgaven og havde en plan, selvom det var tydeligt for enhver, at der herskede kaos langt ind i politiets egne rækker.

Ifølge The Washington Post bad Capitol politiet på et tidspunkt om hjælp fra nationalgarden – et hjemmeværn, som alle stater har, og som Washington D.C. som by også har. Men af en eller anden grund nægtede de to politichefer eller Sergeants at Arms inde i selve Kongressen tilladelse til, at nationalgarden kunne sættes ind. Hvorfor vides ikke.

Nu er der blevet stillet et stort hegn op omkring Kongressen, og det bliver der i 30 dage og dermed også på den anden side af 20. januar, hvor Joe Biden skal tages i ed til sit nye embede – normalt på en terrasse lige uden for den store bygning.

Kristian Mouritzen er Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent