Nu skal briterne gå i »julebobler« med hinanden: Det er »benzin« på covid-19-bålet

Den britiske regering er klar til at lempe på coronarestriktionerne i julen, så det bliver muligt for flere husstande at samles i højtiden. Men det kan forværre pandemien.

 
Når Storbritannien om lidt træder ud af den nuværende nedlukning, vil der igen blive indført hårde restriktioner tværs over landet. Men det skal stadig være muligt at fejre jul med sin familie, fortalte Boris Johnson på et pressemøde onsdag. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Når briterne om lidt træder ud af en måneds isolation, kan de få lov til at fejre jul med hinanden. Også selv om én ekspert frygter, at det kan sætte gang i en ny bølge af infektioner.

I fem dage i julen får briterne nemlig en kort pause fra Storbritanniens hårde coronarestriktioner. Tre husstande må således samles for at forme en såkaldt »juleboble« mellem 23. og 27. december, annoncerede den britiske regering tidligere på ugen ifølge BBC.

Men de må i den periode til gengæld også kun se hinanden. Og er man på plejehjem og over pensionsalderen, må man slet ikke være med. Så skal man blive på plejehjemmet af hensyn til smitterisikoen.

Den britiske regering har annonceret, at briterne mellem 23. og 27. december må:

  • danne eksklusive »julebobler« med hinanden bestående af maksimalt tre husstande
  • kun være i én juleboble, som de i øvrigt ikke må skifte ud med en anden undervejs
  • kun rejse i landet med henblik på at besøge deres egen juleboble
  • kun mødes med deres juleboble i private hjem eller i haver, religiøse institutioner eller udendørs offentlige arealer
  • fortsat mødes med folk uden for deres juleboble, så længe de gør det i henhold til de gældende coronarestriktioner i det område, de bor i
  • lade være med at besøge nogen privat, hvis de ikke er med i deres juleboble.

Samtidig forventes coronarestriktionerne at blive strammet i det meste af England, så to husstande for eksempel ikke må blande sig indendørs, og et forsamlingsforbud på grupper over seks personer vil gælde udendørs.

Samtidig skal pubber og restauranter lukke klokken 23, og alkohol må kun serveres som del af et måltid. De op til tre husstande, som må danne juleboble med hinanden, må gerne overnatte hos hinanden, men de må ikke besøge teatre eller butikker sammen, skriver BBC.

Opfordrer til forsigtighed

Det må være op til folks »personlige dømmekraft«, om de ønsker at besøge ældre familiemedlemmer, har den britiske premierminister, Boris Johnson, desuden forklaret.

»Mange af os længes efter at tilbringe tid med familie og venner. Men vi har stadig ikke råd til at smide forsigtigheden fra os,« sagde han onsdag ifølge BBC, inden han uddybede med en parafrase over julesangen »Deck the Halls«:

»'Tis the season to be jolly, but 'tis also the season to be jolly careful.«

Eller groft oversat til dansk: Det er tid til vores glade jul, men det er også tid til at være forsigtige.

På Twitter har Bores Johnson desuden understreget, at julemanden også stadig må komme på besøg juleaften – men at det er en god idé, hvis børn stiller håndsprit frem til ham.

Kan skabe tredje bølge

Storbritannien registrerede yderligere 18.213 nye smittede onsdag, mens 696 personer er døde ifølge BBC. Det er det højeste antal døde siden starten af maj. Til sammenligning døde 608 personer onsdag for en uge siden.

Mange af dem, der dør nu, er formentlig blevet smittet, inden de nuværende coronarestriktioner trådte i kraft.

Ikke desto mindre kan de nye julebobler blive »benzin« på covid-19-bålet. Det mener professor Andrew Hayward, direktør for University College Londons institut for epidemiologi og sundhed og sundhedsrådgiver for den britiske regering.

Han fortæller til BBC, at juleboblerne »helt sikkert vil føre til øget smittespredning og muligvis skabe en tredje bølge af infektioner, som kan overbebyrde hospitalerne og skabe flere unødvendige dødsfald«.