Nu rammer coronavirussen også USAs forsvar – og den spreder sig hurtigt om bord på et hangarskib

I den vestlige del af Stillehavet må et hangarskib gå i havn for at sende besætningsmedlemmer på sygehuset. Og i New York og Seattle etableres der felthospitaler, mens et hospitalsskib er sendt til Los Angeles. Det amerikanske forsvar har nemlig fået en ny fjende: coronavirussen.

 
Video: Reuters, CNN. Redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere

Hvordan coronavirussen er kommet om bord på et amerikansk hangarskib, er der stadig ingen, der ved. »USS Theodore Roosevelt«​ har ikke været i havn, siden det sejlede fra Vietnam for to uger siden.

Men om bord bliver flere og flere besætningsmedlemmer nu syge af virussen. Først var det tre sømænd, der fik den. Dagen efter steg antallet til otte smittede. Og efter tre dage er 25 besætningsmedlemmer nu testet positive for covid-19, skriver CNN.

Sagen understreger, hvordan det amerikanske forsvar pludselig har fået en ny usynlig fjende: Coronavirussen, der med alarmerende hast har smittet 500.000 mennesker på verdensplan og taget livet af mere end 25.000 mennesker, kan også ramme militæret.

Fra kilder i den amerikanske flåde lyder det, at antallet af smittede om bord på hangarskibet stadig kan stige betydeligt endnu. Der er 5.000 besætningsmedlemmer om bord, og »​USS Theodore Roosevelt«​ er nu gået i havn på øen Guam i det vestlige Stillehav, hvor amerikanerne har militærbase.

I det vestlige Stillehav er hangarskibet »USS Theodore Roosevelt« blevet ramt af coronavirus. Der er over 5.000 besætningsmedlemmer om bord, og på tre dage har 25 personer indtil nu fået virussen. Hvor mange flere der kommer til at få virussen, skal man ikke regne med, at Pentagon vil røbe. Det kan pludselig gøre USA til et sårbart mål for potentielle fjender i området. Fold sammen
Læs mere
Foto: US NAVY.

Det præcise antal af ombordværende, der er syge, vil myndighederne ikke røbe. Det kan nemlig få den amerikanske flåde til at stå svækket over for fjender som Kina og Nordkorea, forklarer kilder til CNN.

Men det er ikke kun hangarskibet, der er ramt af coronavirus.

Torsdag morgen var mindst 280 medlemmer af det amerikanske forsvar blevet testet positive for covid-19, skriver CNN. Dagen forinden var der kun 227.

Pentag​on er også ramt af virussen

I Pentagon, det amerikanske forsvarsministerium, er 600 personer testet positive. Den amerikanske flådesekretær, Thomas Modly, har afsløret, at mindst 133 af dem er at finde i den amerikanske flåde.

Det har fået den amerikanske forsvarsminister, Mark Esper, til at beordre alle militære udstationeringer bremset i de næste 60 dage – og 90.000 soldater, som skulle have været udsendt, bliver nu holdt hjemme.

Imens kæmper USA en hård kamp mod coronavirussen, der nu har smittet over 80.000 personer i landet. Og det er endnu uklart, præcis hvilken rolle det amerikanske forsvar skal spille i krigen mod coronavirussen.

Felthospitaler er blevet etableret i New York og Seattle, hvor coronavirusudbruddet har ramt særlig hårdt, og et hospitalsskib er på vej mod Los Angeles. Men det er ikke nok, mener nogle kritikere ifølge The New York Times.

Guvernører og borgmestre landet over har bedt om forsvarsministeriets hjælp til at bekæmpe coronavirussen, der rammer landets sundhedsvæsen samt ældre og mest udsatte borgere.

Forsvaret kan etablere kommandocentraler, der kan koordinere en landsdækkende indsats mod virussen. De kan producere medicin, masker og lungemaskiner, og de kan fragte læger, sygeplejersker og udstyr hurtigt fra det ene sted til det andet i landet, lyder argumentationen for at sætte militæret ind. Men det er endnu ikke sket.

Tirsdag lød det fra forsvarsministeren og Pentagons topembedsmænd, at coronapandemien kan komme til at plage USA i flere måneder endnu. Samtidig har præsident Donald Trump talt for at genåbne den amerikanske økonomi igen efter påske.