Nu rækker Kinas udenrigsminister hånden ud til USA: Vores forhold er det vigtigste i verden

Mens den storpolitiske konflikt mellem USA og Kina i de seneste måneder kun synes at eskalere, rækker Kinas udenrigsminister nu en forsonende hånd ud til USA.

Den kinesiske udenrigsminister, Wang Yi, vil genoptage forhandlingerne med USA. Han foreslår, at hvert land udarbejder tre protokoller, som skal hjælpe dem i dialogen. Fold sammen
Læs mere
Foto: China Daily/Ritzau Scanpix

Den kinesiske udenrigsminister vil genoptage dialogen med USA. Sådan lød det i en tale fra udenrigsminister Wang Yi torsdag ifølge South China Morning Post.

»Det kinesisk-amerikanske forhold er en af de vigtigste bilaterale relationer i verden, men lige nu står vi over for en af de mest alvorlige udfordringer, siden vi indledte vores diplomatiske relationer (siden 1979, red.),« udtalte udenrigsministeren i talen ifølge South China Morning Post.

»Nogle af vores venner i USA er måske blevet mistænkelige eller endda nervøse over, at Kina vokser. Jeg vil gerne på ny understrege, at Kina aldrig har tænkt sig at udfordre eller sågar fortrænge USA eller søge en fuldskalakonflikt med USA. Det, vi går mest op i, er vores folks velstand,« sagde udenrigsministeren ifølge CNBC.

Dette kan virke som forholdsvis nye toner fra Kina, eftersom de to lande i de seneste mange måneder har befundet sig i en konflikt, der udelukkende synes at eskalere.

Nu har udenrigsminister Wang Yi så fået en idé til, hvordan de to lande kan komme på talefod. I sin tale foreslår han, at de to magter giver amerikanske og kinesiske tænketanke i opdrag at udfærdige tre lister.

Den første skal være en liste over emner og sager, som Kina og USA kan finde fælles fodslag om. Den næste skal indeholde emner, som de to lande er uenige om, men vil arbejde på at løse, mens den tredje skal være en liste indeholdende de emner, som de to magter skal have lov til at være uenige om – uden at forsøge at løse dem.

Og der er for tiden rigeligt, som de to lande er uenige om.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, beskylder blandt andet Kina for at have dækket over coronavirusudbruddet, da det var i sin vorden, og dermed indirekte for at have været årsag til, at sygdommen udviklede sig til en pandemi.

Han omtaler af samme grund konsekvent coronavirussen som »den kinesiske virus«.

Senest har USA sendt to hangarskibe på øvelser i nogle omstridte områder af det sydkinesiske hav, hvor også Kina regelmæssigt afholder militære øvelser.

Kongressen har i øvrigt truet med sanktioner, der er direkte rettet mod kinesiske embedsmænd og lovgivere, som har været med til at udfærdige den nye sikkerhedslov i Hongkong.

For nylig varslede Donald Trump nye sanktioner mod Kina for landets behandling af de muslimske uighurer, som holdes fanget i Kinas interneringslejre, ligesom kinesiske statsmedier har fået begrænset adgangen til USA.

Samtidig taler Trump-regeringen nu også om at forbyde den særdeles populære kinesiske TikTok-app – et socialt medie, hvor brugere typisk optager videoer af sig selv, mens de danser eller mimer med på sange.

Kina har afvist USAs kritik og bedt amerikanerne om at blande sig om uden om kinesiske anliggender og har i samme ombæring smidt tre amerikanske korrespondenter ud af landet.