Nu får coronavirussen Holland til at sætte asylsystemet ud af kraft

Hollands allerede hårdt belastede og underbemandede asylsystem er nu sat ud af kraft. På grund af frygt for coronavirus vil asylsager midlertidigt ikke blive behandlet i landet.

 
Få overblik over coronavirussen, som spreder sig verden over, i videoen her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens flere EU-lande helt har lukket grænserne for udlændinge uden opholdstilladelse, har Holland valgt kun at smække dem i for én særlig gruppe: Asylansøgere.

Det skriver den hollandske avis De Volkskrankt.

Fordi myndighederne ikke altid ved, hvor asylansøgerne har været på deres vej til Holland, udgør de nu en for stor coronasmittefare i landet, lyder argumentet fra Hollands justitsminister, Ferdinand Grapperhaus.

Hollands asylsystem er dermed sat midlertidigt ud af kraft.

Normalt skal asylansøgere, som kommer til Holland, henvende sig på modtagecentre. Der får de et rutinetjek af lægerne og bliver registreret i Hollands asylsystem, inden de kan påbegynde asylansøgningsprocessen. Derefter kan en længere asylproces begynde med Hollands immigrationsmyndigheder, som skal tage stilling til, om ansøgeren har ret til asyl eller ej.

Hele den proces er nu sat ud af spil, skriver De Volkskrankt, og det kan gå hårdt ud over igangværende asylsager.

Hollands asylsystem var i forvejen hårdt belastet og underbemandet, og det har de seneste måneder resulteret i, at mange asylsager ikke afgøres til tiden. Når myndighederne ikke når at afgøre en sag til tiden, kan asylansøgerne bede om kompensation – og på den måde har immigrationsmyndigheden i Holland allerede tabt store summer penge i år.

Asylansøgere, der påvirkes af den nye situation, vil dog ikke blive kompenseret, har justitsministeren gjort klart.

Det er endnu uklart, hvad der vil ske med de asylansøgere, som kommer til landet. Søndag ankom cirka 60 asylansøgere til modtagecentret i Groningen, skriver De Volkskrankt.

Hollands asylcentre er i forvejen så overfyldte, at der formentlig ikke er plads til flere asylansøgere – slet ikke nu, hvor der i hele Holland nedlægges restriktioner på, hvor mange der må samles samme sted på én gang.

Holland har ikke lukket grænserne for andre lande, men fly fra Kina, Hongkong, Iran, Italien og Sydkorea må ikke lande i lufthavnene. Derudover er landets museer, teatre, skoler og offentlige institutioner beordret lukket frem til 6. april. Cafeer, restauranter, fitnesscentre, bordeller, sexklubber og cannabiscafeer (såkaldte »coffee shops«) er også lukket ned. Alle, der oplever symptomer, bedes om at blive hjemme og selv-isolere.

Flere andre steder i Europa er grænserne også blevet lukket, efter kontinentet er blevet udråbt som coronavirussens nye epicenter. Men i modsætning til Holland har de andre lande enten lukket grænserne helt for alle udlændinge uden opholdstilladelse – sådan som det er tilfældet i Danmark – eller delvist for dem, der kommer fra lande, der er særligt hårdt ramt af virussen.