Norge vil gøre det lettere for homoseksuelle at give blod

Homoseksuelle mænd skal i dag vente til et år efter seneste seksuelle kontakt med at donere blod i Norge.

Den norske regering har blandt andet fået inspiration fra Danmark til at ændre reglerne for homoseksuelle, der donerer blod (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den norske regering ønsker at indføre nye regler for, hvornår mænd, som har sex med andre mænd, kan donere blod.

Det oplyser regeringen i en pressemeddelelse ifølge den norske avis VG.

»Bloddonorer yder en uvurderlig indsats for samfundet og andre mennesker. Det er vigtigt at sørge for, at dem, som kan og vil give blod, kan gøre det på en tryg måde,« siger sundheds- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

I dag skal homoseksuelle mænd eller andre mænd, der har sex med mænd, vente til et år efter seneste seksuelle kontakt med at donere blod i Norge.

Det ønsker den norske regering at justere.

Regeringen har blandt andet kigget mod Danmark, hvor mænd, der har sex med mænd, må donere blod fire måneder efter senest at have haft sex.

»Vi ser, at andre lande – blandt andet Danmark, Sverige og Canada – for nylig har ændret deres regler for denne gruppe.«

»For at opretholde tilliden til bloddonorsystemet skal vi have regler, der er baseret på faglige anbefalinger og sund fornuft. Det må ikke være unødigt vanskeligt for nogen grupper at donere blod,« siger Ingvild Kjerkol.

Frem til 2020 havde mænd i Danmark haft livslang karantæne fra at donere blod, hvis de havde haft sex med andre mænd.

»Vi er glade for, at vi nu har taget et godt skridt mod et bredere og mere mangfoldigt bloddonorkorps i Danmark,« sagde Anette Lykke Petri, overlæge og enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, i januar 2020.

»Med ændringen fra livslang karantæne til en karantæneperiode på fire måneder giver vi flere mulighed for at blive bloddonorer uden at gå på kompromis med sikkerheden i forhold til i dag,« lød det.

/ritzau/