Norge slår alarm over smitte blandt indvandrere: Stop med at rejse

57 procent af alle de personer, der ligger på sygehuset med covid-19 i Norge, er ikke født i Norge.

De norske myndigheder fraråder alle »unødvendige rejser«, men alligevel reklamerer nogle rejseselskaber for påskerejser til Pakistan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Erlend Aas/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når et fly lander i Gardermoen Lufthavn tæt ved Oslo, er der stor risiko for, at det har smitte med om bord.

De norske myndigheder finder smittede personer på hvert fjerde fly, der lander fra udlandet. Det skriver Aftenposten.

Mens borgerne i Oslo må leve under strenge restriktioner, bliver der igen og igen bragt smitte ind i byen fra de udlandsrejsende.

Flere ansatte i lufthavnen fortæller, at mange af de rejsende forlader lufthavnen i Oslo uden først at blive testet.

Mange af de smittede flyrejsende er norske indvandrere, som har været på ferie i lande som Pakistan, Somalia, Irak, Iran og Afghanistan, skriver avisen.

80 procent af de, der bliver testet positive medbringer en af de nye, bekymrende virusvarianter.

Nu forsøger de norske sundhedsmyndigheder at kommunikere mere direkte til indvandrergrupperne og beder dem indtrængende om at stoppe med at rejse. Myndighederne har blandt andet allieret sig med en række pakistanske læger.

»For alt i verden: Undgå unødvendige rejser i påsken,« siger den pakistanskfødte læge Usman Mushtaq i en video, sundhedsmyndighederne har lagt ud på Facebook.

Traditionelt har mange norsk-pakistanere benyttet påskeferien til at besøge deres familier i Pakistan, hvor smitten for tiden er meget høj.

Enkelte indvandrergrupper har længe været overrepræsenteret i de norske coronastatistikker – og under den igangværende tredje bølge er det kun blevet værre:

Blandt dem, der ligger indlagt med covid-19 på de norske sygehuse, er 57 procent født i udlandet. Det er det højeste tal under hele pandemien, skriver Aftonbladet.

Folkehelseinstituttets tal fra de seneste uger viser, at 16 procent af alle de norsk-pakistanere, der har testet sig, var positive. For norsk-somaliere var tallet 14 procent.

Under hele pandemien er omtrent 2,5 procent af alle udenlandskfødte personer i Norge blevet smittet, mens tallet for norskfødte personer cirka en procent. Forskellen fortsætter med at vokse.