Nato-chef: Trump vil overholde alle USA's pligter i Nato

Natos generalsekretær er enig med Donald Trump i, at de europæiske lande skal bruge flere penge på forsvaret.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, er overbevist om, at Donald Trump vil overholde alle amerikanske forpligtelser i den vestlige forsvarsalliance. Fold sammen
Læs mere
Foto: THIERRY CHARLIER

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, er overbevist om, at Donald Trump vil overholde alle amerikanske forpligtelser i den vestlige forsvarsalliance.

Det siger Stoltenberg tirsdag ved ankomsten til EU's forsvarsministermøde i Bruxelles.

- Den kommende præsident, Donald Trump, fastslog under valgkampen, at han er en stor fan af Nato, siger Stoltenberg.

- Og jeg er sikker på, at han vil være en amerikansk præsident, der vil leve op til alle USA's forpligtelser i alliancen, siger han.

- For et stærkt Nato er vigtigt for Europa, men det er også vigtigt for USA.

Nato-chefen siger, at Donald Trump også ønsker, at Europa bruger flere penge på sit eget forsvar.

- Og det er jeg fuldstændig enig med ham i. Det har været meldingen fra amerikanske ledere i mange år, siger Jens Stoltenberg.

- Det gode er, at vi nu ser, at europæerne faktisk investerer mere i forsvaret og dermed bidrager til en mere rimelig byrdefordeling, siger Nato-chefen.

USA's kommende præsident skabte uro i Europa under valgkampen ved at true med kun at forsvare Nato-lande, der bruger penge nok på deres forsvar.

Men Jens Stoltenberg har flere gange understreget, at sikkerhedsgarantien i Nato-pagtens artikel 5 lover hjælp uden betingelser.

- Alle allierede har højtideligt lovet at forsvare hinanden. Og det er noget, der er absolut og uden betingelser, har Nato-chefen fastslået.

Jens Stoltenberg deltager tirsdag i EU's forsvarsministermøde, hvor EU og Nato skal arbejde videre med deres fælles planer om et tættere samarbejde.

/ritzau/