Nato-chef: Trump vil overholde alle USA's pligter i Nato

Natos generalsekretær er enig med Donald Trump i, at de europæiske lande skal bruge flere penge på forsvaret.

Foto: THIERRY CHARLIER. Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, er overbevist om, at Donald Trump vil overholde alle amerikanske forpligtelser i den vestlige forsvarsalliance.
Læs mere
Fold sammen

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, er overbevist om, at Donald Trump vil overholde alle amerikanske forpligtelser i den vestlige forsvarsalliance.

Det siger Stoltenberg tirsdag ved ankomsten til EU's forsvarsministermøde i Bruxelles.

- Den kommende præsident, Donald Trump, fastslog under valgkampen, at han er en stor fan af Nato, siger Stoltenberg.

- Og jeg er sikker på, at han vil være en amerikansk præsident, der vil leve op til alle USA's forpligtelser i alliancen, siger han.

- For et stærkt Nato er vigtigt for Europa, men det er også vigtigt for USA.

Nato-chefen siger, at Donald Trump også ønsker, at Europa bruger flere penge på sit eget forsvar.

- Og det er jeg fuldstændig enig med ham i. Det har været meldingen fra amerikanske ledere i mange år, siger Jens Stoltenberg.

- Det gode er, at vi nu ser, at europæerne faktisk investerer mere i forsvaret og dermed bidrager til en mere rimelig byrdefordeling, siger Nato-chefen.

USA's kommende præsident skabte uro i Europa under valgkampen ved at true med kun at forsvare Nato-lande, der bruger penge nok på deres forsvar.

Men Jens Stoltenberg har flere gange understreget, at sikkerhedsgarantien i Nato-pagtens artikel 5 lover hjælp uden betingelser.

- Alle allierede har højtideligt lovet at forsvare hinanden. Og det er noget, der er absolut og uden betingelser, har Nato-chefen fastslået.

Jens Stoltenberg deltager tirsdag i EU's forsvarsministermøde, hvor EU og Nato skal arbejde videre med deres fælles planer om et tættere samarbejde.

/ritzau/