Obama forventer brat opvågning: Trump skal skrue ned for hidsigheden

Hvis Donald Trump skal fungere i Det Hvide Hus, må han lægge en dæmper på temperamentet, mener Obama.

Foto: KEVIN LAMARQUE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, vil få sig en brat opvågning, når han sætter sig til rette i Det Ovale Kontor.

Det mener USA's afgående præsident, Barack Obama.

På et pressemøde i Det Hvide Hus siger Obama ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Donald Trump må lægge sin løsslupne stil fra sig, når han overtager posten.

»Det her job har en evne til at vække dig. Der er aspekter af hans politik, der ikke har noget med virkeligheden at gøre. Det vil han hurtigt finde ud af,« siger præsidenten.

Donald Trump vandt overraskende præsidentvalget i USA tirsdag 8. november.

Mange af Trumps modstandere frygter nu, at rigmandens udiplomatiske stil kan skade USA's omdømme.

»Der vil være visse dele af hans temperament, der ikke vil være til hans fordel, medmindre han indser, at han må rette op på det,« siger Barack Obama.

»Når du er kandidat til at blive præsident, og du siger noget, som er upræcist og kontroversielt, så betyder det ikke så meget, som det gør, når du er præsident i USA. Nu lytter alle efter, hvad du siger. Og markederne reagerer,« siger Obama.

Demokraten nægtede på pressemødet at kommentere Donald Trumps udnævnelse af den stærkt højreorienterede Stephen Bannon som toprådgiver.

Barack Obama siger i stedet, at det er vigtigt, at Donald Trump fortsat sender et signal om, at han vil forene amerikanerne efter en hård valgkamp.

»Jeg er blevet opmuntret af hans udtalelser på valgnatten, hvor han snakkede om behovet for, at vi finder sammen og hans interesse i at blive alle amerikaneres præsident,« siger Obama.

»Den slags betyder meget efter et valg som dette, der har været så intenst,« siger Barack Obama.

Demokraten Barack Obama overdrager formelt magten til republikaneren Donald Trump 20. januar.

/ritzau/