Nationalbanken peger på risiko for hvidvask med Facebooks fremtidspenge

Nationalbanken vurderer ikke, at Facebooks digitale valuta har store muligheder i Danmark. Men den danske centralbank er enig i, at der er brug for at gøre internationale overførsler mere effektive.

Udstedelse af digitale centralbankpenge vil være forbundet med risici i forhold til finansiel stabilitet uden at medføre nogle klare fordele i et land som Danmark, lyder det fra Nationalbanken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

En række centralbanker og finansministre har advaret mod Facebooks planer for et nyt digitalt betalingsmiddel.

Nu kommenterer også den danske nationalbank for første gang den amerikanske tech-gigants initiativ, og ordene er ikke nogen overstrømmende velkomst.

»I Danmark har vi hurtige og sikre indenlandske betalinger, og alle har adgang til en basal konto i banken. Derfor er det ikke oplagt, at Libra, hvis det overhovedet bliver til noget, skulle blive udbredt herhjemme i en grad, som giver overvejelser i forhold til Nationalbankens kerneopgaver, altså sikre betalinger, finansiel stabilitet og stabile priser,« skriver Nationalbanken i et svar til Berlingske.

Nationalbanken erkender samtidig, at Libra-projektet tager sigte på et reelt problem, nemlig »at grænseoverskridende betalinger er dyre og langsomme«.

»Det er et problem med en social slagside, da det i høj grad rammer lavindkomstgrupper, som rejser over landegrænser for at finde arbejde, så de kan sende penge hjem til deres familier,« skriver Nationalbanken.

Udfordringer med hvidvask og datasikkerhed

»Men vi er ikke overbevist om, at planerne om Libra er den rigtige løsning på problemet, da det rejser en række vigtige spørgsmål om blandt andet hvidvask, datasikkerhed, forbrugerbeskyttelse, konkurrencehensyn og den juridisk status af Libra,« skriver Nationalbanken.

Berlingske har også spurgt, om de europæiske centralbanker bør overveje egne initiativer på området. Det er der ikke udsigt til, svarer Nationalbanken.

»Hvis Nationalbanken eller andre centralbanker gav sig ud i at agere direkte bank for borgerne, ved at udstede digitale centralbankpenge, ville det stadig foregå i lokale systemer og valutaer, og dermed ikke bidrage til at adressere udfordringerne med grænseoverskridende betalinger,« lyder svaret fra Nationalbanken.

Den svenske centralbank har tidligere overvejet en såkaldt e-krona, men i Danmark ser Nationalbanken på nuværende tidspunkt ikke behov i den retning.

»Udstedelse af digitale centralbankpenge er også forbundet med risici i forhold til finansiel stabilitet uden at medføre nogle klare fordele i et land som Danmark,« lyder det.

Fra Nationalbankens side håber man dog, »at opmærksomheden, som Libra har medført, kan være med til at sætte skub i at gøre de grænseoverskridende betalinger mere effektive«.

Berlingske har bedt erhvervsminister Simon Kollerup (S) forholde sig til Facebooks planer. Ministeriet har meddelt, at den danske regering endnu ikke har taget stilling til Libra.