Næsten 200.000 er døde med covid. Nu lufter Trump pludselig tanker om flokimmunitet

Coronavirussen skal nok »forsvinde,« forklarede præsident Donald Trump i et interview tirsdag aften – også hvis der ikke kom en vaccine. Nu taler præsidenten om flokimmunitet.

 
USAs præsident, Donald Trump, mener, at en amerikansk vaccine mod coronavirus formentlig kan være klar om tre-fire uger. Amerikanske sundhedseksperter peger imidlertid på, at vaccinerne formentlig først er klar næste år. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Donald Trump tirsdag annoncerede, at USA kan have en vaccine mod coronavirus klar inden for de næste tre til fire uger, forsikrede han også amerikanerne om, at coronavirussen nok skal forsvinde – også uden en vaccine.

»Det vil gå væk uden en vaccine,« sagde han i et interview med ABC News.

»Med tiden går det væk. Og du udvikler en slags flokmentalitet. Det kommer til at være flok-udviklet, og det kommer til at ske. Det kommer alt sammen til at ske,« sagde præsidenten under interviewet.

Det var formentlig en talefejl. Da Trump sagde »flokmentalitet«, må han have ment »flokimmunitet«. Det begreb har spøgt flere gange under coronaviruspandemien – og næsten lige så mange gange er det blevet afvist af eksperter som en mulig vej ud af krisen.

Flokimmunitet dækker over en teori om, at jo mere virussen spreder sig i et samfund, desto flere mennesker vil der også være, som, efter at have været smittet, udvikler immunitet over for virussen. Det skulle så på længere sigt betyde, at den ikke længere kan sprede sig.

Men det er uklart, hvor mange amerikanere, der i så fald ville skulle nå at have virussen, inden den blev sat ud af spil, ligesom det også endnu er uklart, hvor længe immuniteten varer, når man har haft virussen (selv om nye studier viser gode tegn).

Flere end 195.000 amerikanere er døde med covid-19 i USA, og antallet af nye smittede stiger stadig. Over 6,6 millioner amerikanere er testet positive for virussen ifølge Johns Hopkins University.

Præsident Trumps håndtering af coronavirusudbruddet har fået hård kritik. Og den er ikke blevet mindre efter, at præsidenten i interview med den anerkendte journalist og forfatter Bob Woodward har indrømmet, at han bevidst nedtonede alvoren af virussen over for den amerikanske befolkning, fordi han ikke ville »skabe panik«.

I Woodwards bog »Rage« – vrede – der udkom i denne uge, kommer det frem, at Donald Trump allerede i januar blev advaret af sin nationale sikkerhedsrådgiver om, at coronaviruspandemien kunne blive den »største nationale sikkerhedstrussel« mod USA i løbet af Trumps præsidentperiode.

Men over for befolkningen hævdede Donald Trump stadig i slutningen af februar, at virussen ville »forsvinde som et mirakel« og sammenlignede den med influenza.

Da en vælger blandt publikum tirsdag aften spurgte præsidenten om, hvorfor han havde valgt at nedtone pandemien, svarede præsidenten, at han nu nærmere mener, at han har »overbetonet« truslen.

»Faktisk så overbetonede jeg det på mange måder med mine handlinger,« sagde Donald Trump i interviewet med ABC News:

»Mine handlinger var meget stærke. Jeg prøver ikke på at være uærlig. Jeg vil ikke have, at folk går i panik,« sagde han.

Præsidenten har flere gange henvist til, hvordan han allerede i januar nægtede amerikansk indrejse til personer, som kom fra Kina, men han er ofte af Demokraterne blevet beskyldt for ikke at have brugt februar på at vedtage flere tiltag imod virussen, som allerede på det tidspunkt spredte sig i landet.