Muslimske lande støtter Kinas genopdragelseslejre for muslimer

37 lande – hvoraf op mod halvdelen er muslimske – bifalder Kinas genopdragelseslejre, som omkring to millioner muslimer er interneret i, i et forsøg på at gøre dem mere kinesiske.

På billedet ses to uighurere, der forlader en moské i Kinas nordvestlige provins Xinjiang. Op mod to millioner uighurere er den seneste tid blevet sendt til genopdragelseslejre i et forsøg på at gøre dem mere kinesiske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Greg Baker/AFP/Ritzau Scanpix

Kina har sendt op mod to millioner uighurer i genopdragelseslejre i et forsøg på at gøre dem »mere kinesiske«. Uighurerne er et muslimsk mindretal i den vestlige Xinjiang-provins.

Genopdragelseslejrene fik 22 vestlige lande til at reagere. I en samlet erklæring til højkommissæren for FNs menneskerettighedsråd kritiserer de Beijing for det, de betegner som »forstyrrende udmeldinger om en stor, vilkårlig tilbageholdelse« og »udbredt overvågning og restriktioner« for uighurerne.

En dag senere samledes 37 lande om at forsvare de muslimske genopdragelseslejre. I forsvaret roser de Kinas menneskerettigheder og ser bort fra den rapporterede tilbageholdelse af op til to millioner muslimer. Størstedelen af de 37 lande har selv en primært muslimsk befolkning, såsom Pakistan, Qatar, Syrien, de Forenede Arabiske Emirater og Saudi Arabien. Det skriver CNN.

»I lyset af den alvorlige udfordring med terrorisme og ekstremisme har Kina iværksat en række tiltag, der skal bekæmpe netop dette i Xinjiang, herunder en oprettelse af erhvervsuddannelsescentre,« skriver de 37 lande blandt andet i deres forsvar ifølge Reuters.

I brevet står også, at der ikke har været nogen terrorangreb i regionen de seneste tre år, og at folk i området er trygge og lykkelige. Brevet vækker genklang, da Kina netop tidligere har modsat sig beskyldninger om tortur og tvungen politisk indoktrinering i Xinjiang og har sagt, at genopdragelseslejrene var »erhvervsuddannelsescentre« designet til at bekæmpe terrorisme og islamisk ekstremisme.

Men ifølge CNNs oplysninger bliver uighurerne tvunget ind i lejrene med en trussel om vold, hvis de ikke adlyder. Nogle af uighurerne har ifølge en rapport fortalt, at de blev tvunget til at give afkald på islam og i stedet afgive et løfte om loyalitet til Kinas regerende kommunistiske parti.

»Jeg var overrasket over, at muslimske lande ville komme med sådan en udmelding og skrive deres navne på det og underskrive et dokument, der roser Kina,« siger Azeem Ibrahim, direktør for det amerikanske Center for Global Politik, til CNN.

»Det er én ting ikke at blande sig og forholde sig stille. Der er en anden ting helt åbenlyst at støtte Kinas politik. Det var ikke nødvendigt for dem. Det, synes jeg, er et udtryk for den indflydelse og magt, som Kina har,« siger han.