Modvillig Johnson beder EU om udsættelse af Brexit

Ifølge BBC og Sky News har Boris Johnson nægtet at underskrive brev, hvor EU anmodes om at udskyde Brexit.

Det britiske Underhus var lørdag ekstraordinært indkaldt for at stemme om den Brexit-aftale, som Johnson har fremlagt. Men inden selve aftalen kunne komme til afstemning, spændte et ændringsforslag ben for Johnson og de øvrige »Brexiteers«. Foto: PRU / AFP/ Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: -

EU-præsident Donald Tusk har modtaget et brev fra den britiske premierminister, Boris Johnson, der formelt anmoder om en udskydelse af Brexit.

Det skriver Donald Tusk på Twitter.

»Udskydelsesbrevet er lige kommet. Jeg vil nu begynde at rådføre mig med EU-lederne om, hvordan vi skal reagere,« skriver Donald Tusk sent lørdag aften.

Boris Johnson har længe afvist at bede EU om endnu en udsættelse af Brexit. Og ifølge BBC og Sky News har den britiske premierminister også nægtet at underskrive brevet til EU.

Ifølge en regeringskilde var brevet blot et billede af en tekst fra den såkaldte »Benn-forordning«, som dikterer, at premierministeren lørdag må bede EU om en yderligere udskydelse af Brexit. Det skriver Reuters.

BBC skriver i øvrigt, at Boris Johnson har sendt endnu et brev til EU, hvori han skriver, at en udsættelse af Brexit vil være en fejl. Det brev er ifølge Reuters underskrevet.

Efter en afstemning i det britiske Underhus lørdag var Johnson dog lovmæssigt forpligtet til at sende anmodningen om en udsættelse til 31. januar 2020.

Underhuset var indkaldt for at stemme om den reviderede Brexit-aftale, som Johnson havde forhandlet på plads med EU.

Men inden selve aftalen kunne komme til afstemning, spændte et ændringsforslag ben for Johnson og de øvrige »Brexiteers«.

Et snævert flertal i Underhuset vedtog ændringsforslaget, og dermed var Johnson pålagt at udskyde datoen for det britiske EU-exit.

Boris Johnson håber fortsat, at al lovgivning og ikke mindst selve Brexit-aftalen kan nå at blive vedtaget i Underhuset inden 31. oktober, så briterne kan udtræde af EU med en aftale på denne dato.

Men hvis det sidst på måneden ser usandsynligt ud, at det vil ske, så er vurderingen, at EU træder til og udskyder udtrædelsen. Derved forhindres et brexit uden aftale den 31. oktober.