Mistænkte for drab i Marokko sværger troskab til Islamisk Stat

En ny video viser de fire mistænkte for drabene på en dansk og en norsk kvinde i Marokko sværge troskab til terrororganisationen IS, bekræfter den marokkanske anklagemyndighed.

Ligene af de to kvinder blev torsdag eftermiddag transporteret fra lighuset i Marrakesh i Marokko under stort politiopbud til lufthavnen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/AFP

De fire mistænkte for drabet på en dansk og en norsk kvinde i Marokko sværger troskab til terrororganisationen Islamisk Stat i et nyligt publiceret videoklip, der er blevet delt på sociale medier.

Den marokkanske anklagemyndighed bekræfter torsdag ægtheden af videoen, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Der uddybes ikke yderligere, hvordan det kan bekræftes, eller hvad det betyder.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) oplyste tidligere torsdag ifølge Ritzau, at man også undersøgte videoens ægthed. Det oplyste efterretningstjenesten i en mail.

»PET er bekendt med en video på de sociale medier, hvori fire personer, som kan være identiske med personer, der i Marokko er anholdt i forbindelse med drabet på to skandinaviske kvinder, sværger troskab til IS og dets leder foran et IS-flag.«

»PET er sammen med Rigspolitiet i gang med at analysere videoen. PET kan på nuværende tidspunkt ikke sige noget nærmere om videoens ægthed,« skrev PET.

Også det norske kriminalpoliti Kripos oplyste til NRK, at man efterforskede videoen.

»Det her er noget, vi ser på. Det er en bid blandt mange informationer, som vi har fået ind i løbet af dagen,« siger en kommunikationsrådgiver for Kripos til NRK.

»IS' soldater i Marokko«

På videoen sværger de fire mænd troskab til IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi og udtrykker støtte til IS’ kamp i Syrien og Nordafrika, skriver NRK.no, der har fået videoen oversat. På videoen siger mændene dog ikke noget om selve drabshandlingen.

Ifølge mediet Morocco World News omtaler mændene på videoen sig selv som IS’ »soldater i Marokko.« De retter desuden deres budskab til IS-lederen, »de troendes emir, Abu Bakr al-Baghdadi« og udtrykker »støtte til vores brødre overalt, især dem i Hajin,« med henvisning til den lille syriske by, der var en af IS’ sidste bastioner.

Derudover citerer de angiveligt vers fra koranen.

Ligner klassisk troskabsed

Petter Nesser, forsker ved det norske Forsvarets Forskningsinstitut, vurderer, at det er vanskeligt at verificere videoen, men at den har fællestræk med mange andre troskabserklæringer til IS, der er blevet publiceret af terrorister eller sympatisører.

»Det er en troskabsed til IS, der bekendtgør, at de er al-Baghdadis soldater,« siger han til NRK.

I en tidligere publiceret video ses, hvad der ligner selve drabet på en af kvinderne. Her siger en stemme angiveligt, at drabene er »hævn for vores brødre i Hajin.«

Danske PET har tidligere oplyst, at den foreløbige efterforskning ifølge de marokkanske myndigheder »peger i retning af, at drabene muligvis kan relateres til terrororganisationen IS«.

De fire mænd er mellem 25 og 33 år gamle og blev anholdt tirsdag og onsdag i Marokko.

Drabet på 24-årige danske Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige norske Maren Ueland fandt sted mandag i et turistområde nær landsbyen Imlil i Atlasbjergene i Marokko – ikke langt fra Nordafrikas højeste bjerg, Toukbal – hvor de to camperede.