Mette Frederiksen støtter Ørsted i at trodse Putins rubelkrav

Selvom det kan ramme gasforsyningen til Danmark, gør Ørsted ifølge statsminister ret i at nægte Putins krav.

Statsminister Mette Frederiksen (S) mener, at energiselskabet Ørsted gør ret i at afvise det russiske krav om betaling for gas i rubler. Det siger hun på vej ind til ekstraordinært EU-topmøde i Bruxelles mandag. John Thys/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Energiselskabet Ørsted har opbakning fra den danske statsminister i opgøret om russisk gas. Det fastslår statsminister Mette Frederiksen (S) på vej ind til et ekstraordinært EU-topmøde i Bruxelles mandag.

Selvom det kan ramme forsyningen af gas til Danmark, så gør Ørsted ret i at nægte Putins krav om betaling i rubler, siger Mette Frederiksen.

»Vi bakker Ørsted op. Det er et uacceptabelt krav fra russisk side, at der skal betales i rubler. Det er en del af den måde, Rusland udfordrer os allesammen på. Så vi bakker Ørsted op i deres beslutning. Og også i de ord, der er faldet i dag,« siger Mette Frederiksen.

Mandag meddelte Ørsted, at selskabet ikke vil skifte mening og betale med rubler for gas fra det russiske energiselskab Gazprom.

I stedet har Ørsted ved at fylde lagrene i Danmark og Tyskland forberedt sig på en situation, hvor Gazprom lukker for gashanerne. Samtidig vurderer Ørsted, at det bliver muligt at købe gas på det europæiske marked i stedet.

Det fortæller Ørsted i en pressemeddelelse mandag.

Efter Gazprom rejste kravet om betaling for gas i rubler, fik Ørsted en deadline for et svar til udgangen af maj. Det vil sige tirsdag – men Ørsted har besluttet sig.

»Derfor er der en risiko for, at Gazprom Export stopper med at levere gas til Ørsted,« skriver det danske energiselskab i sin pressemeddelelse.

Statsminister Mette Frederiksen erkender, at det kan blive en svær situation for Danmark, hvis Rusland lukker for gassen. Men det er det rigtige at gøre, mener hun.

»Vi har sagt fra starten, at vi ønsker at lægge et pres på Rusland, og derfor bakker vi Ørsted op i den her beslutning,« siger Mette Frederiksen.

I de seneste uger har energiselskaber i andre lande arbejdet på at betale i euro eller dollar og derefter lade Rusland omveksle til rubler. Det er nemlig ikke i strid med EUs sanktioner. Men den vej vil Danmark ikke gå.

»Den danske regerings holdning er klar, og det er klart mit indtryk, at der er opbakning fra hele Folketinget. Vi ønsker ikke at lege med i de lege, som Kreml foretager sig på dette område. Derfor bakker vi Ørsted op,« siger Mette Frederiksen.

Den gas, som Gazprom leverer til Danmark, kommer gennem et netværk af gasledninger i Europa. Derfor er der flere andre aftagere af gas fra Gazprom, der ligger mellem Rusland og Danmark.

Hvis nogle af de andre aftagere i netværket vil sælge gas til Danmark, kan Gazprom dermed ikke stille sig i vejen for det.

Selvom Ørsted måske skal finde nye leverandører til gassen til Danmark, forventer selskabet ikke, at der vil være nogen mærkbar omkostning ved skiftet af leverandør.

/ritzau/