Mens presset for en total nedlukning stiger, sætter Tegnell spørgsmålstegn ved virkningen: »Vi ved ikke, hvilken effekt det vil have«

Svensk partileder frygter, at den voksende smittebølge i Sverige skal udvikle sig til en tsunami og kræver en nedlukning. Statsepidemiolog Anders Tegnell udelukker ikke, at lokale nedlukninger kan blive nødvendige, men sætter spørgsmålstegn ved den gavnlige effekt af en total nedlukning.

At lukke det svenske samfund helt vil medføre for mange negative konsekvenser, vurderer statsepidemiolog Anders Tegnell. Fold sammen
Læs mere
Foto: Janerik Henriksson/TT/Ritzau Scanpix

Det er endnu ikke klart, om en nedlukning er det, der er nødvendigt for at bremse coronasmitten.

Sådan lyder svaret fra Anders Tegnell, da SVT spørger statsepidemiologen, hvordan Sverige undgår, at den voksende smittebølge ikke udvikler sig til en tsunami.

I de seneste par uger har Sverige oplevet en stigning i antallet af daglig tilfælde. Samtidig er tilfælde af den britiske mutation nu fundet i samtlige svenske regioner, hvilket får frygten for en eksplosiv tredje smittebølge til at sprede sig.

Partileder for Centerpartiet, Annie Lööf, efterspørger, at fitnesscentre, indkøbscentre og restauranter lukker i en periode på to til tre uger, for at forhindre at smitten tager overhånd. Modsat den danske strategi har Sverige valgt at holde langt flere aktiviteter åbne. Men den går ikke længere, mener Annie Lööf:

»For at den tredje bølge ikke skal udvikle sig til en tsunami, skal der træffes hårde foranstaltninger tidligt.«

Det vil i givet fald være første gang, at butikker og restauranter helt skal holde lukket i Sverige. For en uge siden trådte en række nye restriktioner i kraft, så restauranter skal lukke klokken 20.30, og antallet af besøgende i butikker og fitnesscentre er begrænset.

Anders Tegnell holder på, at de nuværende begrænsninger, er den rigtige vej at gå, forklarer han i interviewet med SVT.

»Vi ved ikke, hvilken effekt det (at lukke helt ned, red.) vil have.«

»Man er nødt til at tænke sig meget grundigt om før alle tiltag og forsøge at finde de foranstaltninger, der har så stor en effekt som muligt – med så få negative konsekvenser som muligt,« forklarer Anders Tegnell.

At lukke samfundet helt vil medføre mange negative konsekvenser og måske ikke engang være muligt i Sverige, vurderer Anders Tegnell.

Lokale eller begrænsede perioder med strengere restriktioner kan derimod være en mulighed, da effekten af vaccinen først vil gøre sig gældende i samfundet til sommer.

»Nu er der mange, der siger, at vi skal lukke helt ned i et par uger uden at vide, hvilken effekt det vil have. Men vi ved med sikkerhed, at vi om få uger ikke har nogen vaccinationsmængder, der kan stoppe spredningen af infektion« siger Anders Tegnell.

Meningsmålinger har vist, at tilliden til både statsminister Stefan Löfven og Anders Tegnells evner udi coronahåndtering dalede i takt med, at smittetallet steg under anden smittebølge.

Sverige har oplevet et langt højere antal dødsfald end både Norge og Danmark. I alt har 13.003 personer mistet livet med covid-19 i Sverige. I Danmark har 2.379 personer mistet livet.